Stad wil tegen 2025 doorgroeien naar 25.000 inwoners

En bouwt in tien jaar 1.105 nieuwe wooneenheden

De voorbije tien jaar zijn in Diest drie grote woonprojecten opgezet en er komen nog huizen en appartementen bij. “We doen aan inbreiding door verloederde gronden in het centrum opnieuw bewoonbaar te maken. Het levert ons 1.105 nieuwe wooneenheden op. Tegen 2025 willen we doorgroeien naar een gemeente van 25.000 inwoners”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Bart Stals (DDS).
Op dit open terrein in de Schaffensestraat naast de Ezeldijk moeten 36 appartementen bijkomen.
Bollen Op dit open terrein in de Schaffensestraat naast de Ezeldijk moeten 36 appartementen bijkomen.

De sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding heeft bij de stad een bouwaanvraag gedaan voor 36 wooneenheden in de Schaffensestraat, aansluitend op de Ezeldijksite. Het is de meest recente van een hele reeks projecten om hernieuwde woongelegenheid te scheppen.

Shoe Post

De Ezeldijksite aan de Omer Vanaudenhovelaan, waar vroeger de fabriek van Shoe Post stond, kreeg vorm in 2014. Het is een wijk met lofts en appartementen, maar ook de eerste serviceflats van Diest en een woonzorgcentrum met 95 kamers. Met de recente bouwaanvraag zou het totaal wooneenheden er komen op 461.

In 2011 bouwde Diest Uitbreiding 93 sociale woningen in de nieuwe wijk Bergveld-den-Ren tussen de Kloosterbergstraat en Papenbroekstraat. Het zijn huur- en koopwoningen en ADL-woningen (Activiteiten Dagelijks Leven, aangepast voor andersvaliden).

De stationswijk is momenteel in volle ontwikkeling. De woonwijk De Blekerij met 68 appartementen en twee woningen wordt eind dit jaar afgerond. Wat verderop in de Turnhoutsebaan verhuist de firma Desco waarschijnlijk naar de site Koudijs. Op de vrije percelen van Desco en Vanerum komen nog huizen en appartementen bij, voor een totaal van 246 in de stationsbuurt.

Slachthuissite

Ook enkele kleinere projecten zagen het licht. In 2008 werd het masterplan Slachthuissite uitgevoerd. Een privéontwikkelaar bouwde De Beel met 50 luxe-appartementen. Ernaast kwam het complex Koeveld met 15 huizen en 49 appartementen.

Inbreiding

Stals is schepen sinds 2007, eerst van Ruimtelijke ordening en nu van Stadsontwikkeling. Hij heeft in die jaren de inbreiding gecoördineerd. “Het gaat telkens om verloederde percelen in het stadscentrum die opnieuw konden ingevuld worden. Tien jaar geleden hadden we 23.131 inwoners, vorig jaar 23.981. We willen doorgroeien naar 25.000 in 2025. Vanaf dat aantal stijgt de bijdrage vanuit het Gemeentefonds met 85.000 euro per jaar. Diest moet meer de rol van centrumstad kunnen spelen. We hebben immers onze scholen en een bruisend cultureel leven.”

De parking van het ziekenhuis in de Hasseltsestraat ruimt baan voor 55 appartementen.
Bollen De parking van het ziekenhuis in de Hasseltsestraat ruimt baan voor 55 appartementen.

Ook de Verversgracht was ingekleurd als bouwgrond, maar intussen is beslist om daar het nieuwe ziekenhuis te bouwen. Die keuze bepaalt mee de toekomstige invulling. Op de huidige parking van de materniteit in de Hasseltsestraat komen 42 appartementen, 2.000 m² winkelpanden en een ondergrondse publieke parking voor 120 plaatsen. “Dit wordt de eerste publieke ondergrondse parking van de stad. Voor de hele site hebben we een ontwerpwedstrijd uitgeschreven”, zegt Stals. “Nog dit voorjaar is het plan rond en komt het ter goedkeuring op de gemeenteraad. In een latere fase zal het oude ziekenhuis in de Hasseltsestraat gesloopt worden en vervangen door een bijkomend wooncomplex van 80 eenheden. Dat gebeurt niet voordat het nieuwe ziekenhuis op de Verversgracht is geïnstalleerd, ten vroegste rond 2024.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.