Stad overweegt kermis in nieuwe stijl op de Citadel

De kermis op de Grote Markt verhuist deze zomer mogelijk naar de Citadel. “We werken momenteel een nieuw concept uit rond de kermis”, zegt schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde (Open Diest). “Naast de paardenmolen en het schietkraam willen we ook zelf activiteiten organiseren.”
De kermis van Diest trok al enkele jaren op rij minder volk.
Bollen De kermis van Diest trok al enkele jaren op rij minder volk.

“Onze kermis trok al enkele jaren minder volk. We willen hem in een breder perspectief brengen met randanimatie en beleving”, zegt Vande Reyde. “Naast de traditionele foorkramen kunnen wij als stad, samen met de horeca en Centrummanagement, muziek, optredens drankjes en activiteiten aanbieden. De Citadel lijkt ons hiervoor een uitgelezen plek.”

We hebben het idee al aangebracht op de adviesraad Centrummanagement. Eerst gaan we overleggen met de foorkramers zelf. De lopende contracten met hen blijven behouden. De bedoeling is dat dezelfde attracties er staan als op de Grote Markt, aangevuld met onze initiatieven en die van handelaars

Maurits Vande Reyde

“We hebben het idee al aangebracht op de adviesraad Centrummanagement. Eerst gaan we overleggen met de foorkramers zelf. De lopende contracten met hen blijven behouden”, zegt Vande Reyde. “De bedoeling is dat dezelfde attracties er staan als op de Grote Markt, aangevuld met onze initiatieven en die van handelaars.”

Tanende sfeer

De kermis van Diest kreeg de laatste jaren minder belangstelling. Bezoekers klaagden vorig jaar over de tanende sfeer. “Ik wil niet zeggen dat onze kermis achteruit geboerd is, maar de samenwerking met de plaatselijke horeca was niet altijd optimaal”, geeft Vande Reyde toe.

Hier op het ceremonieplein verrijst misschien de kermis met botsauto’s en lunapark èn andere animatie, zoals optredens.
Bollen Hier op het ceremonieplein verrijst misschien de kermis met botsauto’s en lunapark èn andere animatie, zoals optredens.

De Citadel wordt steeds vaker de uitwijkplaats voor manifestaties die om een bijzonder decor vragen. Komende paaszondag wordt ze opnieuw een techno- en housetempel tijdens het festival Garnizoen. Vorige zomer deed ze dienst als voetbaltribune. De eerste wedstrijden van de Rode Duivels op het WK werden live uitgezonden op de Grote Markt, maar toen de Belgen echt om de knikkers speelden werd het groot scherm verplaatst naar het ceremonieplein op de Citadel. Dat was ook omdat die week in juli de kermis op de Grote Markt kwam post vatten.

Diest lijkt het voorbeeld te volgen van buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem, die rond haar kermisweek heel wat animatie opzet met een groot vuurwerk als apotheose. De goede samenwerking met de foorkramers levert de basiliekstad de titel van beste kermis van België.

Hoe Diest kermis eruit gaat zien kan Vande Reyde nog niet zeggen. “We zitten nog in de fase van onderhandelen en ontwerpen. Een definitieve beslissing is niet genomen. De kermis nieuwe stijl gaat misschien pas vanaf volgend jaar door. De editie van dit jaar is gepland van vrijdag 12 juli tot maandag 22 juli.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.