Sergey Ivanov: Hagelander en Russisch wielerkampioen

Foto Belga
Sergey Ivanov is een naam als een klok voor elke wielerliefhebber. Acht jaar geleden verzeilde hij in het Hageland. "Maar mijn hart ligt in Rusland", vertelt hij.

Met veel plezier begeleidt hij de jonge renners van RusVelo tijdens hun stop in Diest, maar Sergey heeft vandaag vooral zijn handen vol met zijn fietsenspeciaalzaak Q-Bike Shop aan de Mannenberg in Scherpenheuvel. Die opende hij in 2012, net na zijn actieve wielercarrière. Die carrière was niet min: hij werd zes keer Russisch kampioen, schreef twee etappes van de Ronde van Frankrijk op zijn naam en won in 2009 de Amstel Gold Race. Hij reed onder meer voor T-Mobile, Astana en Katusha.


Als kind zag het er niet meteen naar uit dat hij een groot wielrenner zou worden. "Ik groeide op in een klein dorp met slechts vijftig huizen", vertelt hij. "Er waren geen verharde straten, we hadden geen centrale verwarming, geen warm water en geen toilet in huis. Een grote kachel zorgde voor warmte."


Een fiets voor de kinderen was een luxe die het gezin Ivanov zich niet kon permitteren. Toen het gezin naar de stad Tsjeboksary verhuisde, kwam daar een beetje verandering in. "Mijn vader reed met de fiets, en mijn broer en ik kregen één fiets voor ons twee. Maar omdat mijn broer groter en sterker was dan ik, was het vooral hij die ermee reed. Mijn eerste eigen fiets was een heel zwaar en log ding, maar stilaan werd wielrennen toch een hobby. Een goede zaak, want opgroeien in Rusland was geen lachertje. Er waren bendes en veel criminaliteit onder de jongeren. Maar ik had mijn sport en bleef zo gelukkig uit de problemen."


Acht jaar geleden kwam Sergey via zijn toenmalige ploegleider Guido Van Calster in het Hageland terecht. Een prima uitvalsbasis tijdens het wielerseizoen. "Hij huurde in Molenbeek-Wersbeek, maar ik raadde hem aan iets te kopen", vertelt Billy Reynders, belangenbehartiger en intussen ook vriend van Sergey. "Ik vond een pracht van een huis op het Grasbos, waar Sergey altijd ging trainen. Dat wordt wel eens de Poggio van Vlaanderen genoemd: het is de steilste helling van het Hageland."


Sergey houdt van de streek. "Maar mijn hart ligt nog steeds in Rusland. Ik keer nog vaak terug, maar ik zou nog veel vaker willen gaan." (BCN)