Ruim 700 scholieren geëvacueerd na gaslek

ARBEIDERS BOTSEN OP LEIDING IN MARIËNDAALSTRAAT SITUATIE NA UURTJE ONDER CONTROLE

De meer dan 700 geëvacueerde leerlingen worden toegesproken op de speelplaats van de campus in de Peetersstraat.
Bollen De meer dan 700 geëvacueerde leerlingen worden toegesproken op de speelplaats van de campus in de Peetersstraat.
In de Mariëndaalstraat in Diest is gistervoormiddag een gaslek ontstaan. Arbeiders, die aan de slag waren met een kraan, doorboorden per ongeluk een leiding, waardoor het gas er metershoog uitspoot. Onmiddellijk werd alarm geslagen en werd de buurt ontruimd. Zo ook een nabijgelegen school, waar op dat moment ruim 700 leerlingen les hadden. Het lek werd uiteindelijk snel gedicht waardoor buurtbewoners even na de middag opnieuw naar huis konden en de lessen 's namiddags weer konden worden aangevat.

Het voorval gebeurde iets na 11 uur. Meteen nadat de leiding werd geraakt, ontstond een luid sissend geluid en een walm van gasgeur. Het medisch interventieplan werd afgekondigd en de buurt ontruimd, wat overigens zeer vlot verliep. De geëvacueerde bewoners en leerlingen werden opgevangen in een campus in de Peetersstraat, waar de school iedereen koffie, soep en broodjes aanbood.

Enkele van de buurtbewoners die opvang kregen op de schoolcampus, waar hen koffie, soep en sandwiches werd aangeboden.
Bollen Enkele van de buurtbewoners die opvang kregen op de schoolcampus, waar hen koffie, soep en sandwiches werd aangeboden.

Perimeter

"Bij aankomst hebben we een perimeter van 50 meter ingesteld, een waterscherm rondom het lek aangelegd en metingen gedaan", zegt Koen Bosmans, postoverste van de brandweer. "Er werden gelukkig geen hoge concentraties gas gemeten. Vervolgens hebben we de nutsmaatschappij ingelicht, die de druk op de middenleiding verminderde, waardoor we het lek voorlopig konden dichten met een metalen spie."

Een brandweerman voert metingen uit in een woning.
Bollen Een brandweerman voert metingen uit in een woning.

Buurtbewoners opvangen

"Op het moment van de melding was niemand van de directie of leidinggevende aanwezig op de school. We waren met z'n allen op het stadhuis het afscheid van voormalig directeur Valère Schots aan het vieren", zegt algemeen directeur Els Claes van Katholieke Scholen Diest (KSD). "Het was de burgemeester die een oproep kreeg over het gaslek en de ontruiming in een schoolbuurt. Toen op dat moment ook mijn telefoon begon te rinkelen, wisten we hoe laat het was. Bij aankomst hadden de interne preventiedienst en hulpdiensten het schoolgebouw al ontruimd en de leerlingen begeleid naar de Peetersstraat. Meteen besloten we ook de buurtbewoners daar op te vangen."

Algemeen directeur Els Claes.
Bollen Algemeen directeur Els Claes.

Leerlingen tevreden

Van de opvang in de school maakte een 15-tal omwonenden gebruik, zo ook de broers Alfons (58) en Danny Wouters (60). "We wisten niet dat er iets aan de hand was tot een arbeider kwam aankloppen om ons in te lichten. We hebben meteen ons jas aangetrokken en zijn naar de schoolcampus gegaan waar we trouwens lekker in de watten zijn gelegd." Behalve de buren waren ook de leerlingen tevreden. Al had dat eerder te maken met de vervroegde en lange middagpauze. "We hebben de jongeren de toelating gegeven om vanaf dan hun pauze te nemen, met als enige regel dat iedereen opnieuw om 12.50 uur zou verzamelen op de speelplaats", aldus de directeur. Iets waar Amber Huysmans (17) en Emma Kempeneers (18) van het laatste jaar sociaal technische wetenschappen gretig gebruik van maakten. "We zijn de stad ingetrokken om iets lekkers te gaan eten en wat te genieten van het mooie weer", klinkt het bij de meisjes. De ouders werden ondertussen ook op de hoogte gebracht over de situatie via een Facebookpost en een bericht op het netwerksysteem waarin de situatie werd uitgelegd en dat er geen reden was tot paniek.


Nadat de brandweer het lek iets na de middag voorlopig had gedicht, werden nog eens nieuwe metingen uitgevoerd in woningen en klaslokalen.

De plaats waar arbeiders de gasleiding raakten.
Bollen De plaats waar arbeiders de gasleiding raakten.

Definitieve herstelling

"Dat bleek allemaal in orde te zijn, waardoor iedereen na een uurtje opnieuw huiswaarts of richting school kon", aldus Bosmans. Eandis voerde niet veel later de definitieve herstelling uit.