Relletjes overschaduwen carnaval

POLITIE LAAT HALLEZAAL ONTRUIMEN CARNAVALISTEN NIET TE SPREKEN OVER GEDRAG HEETHOOFDEN

De meeste carnavlisten zijn ondanks de relletjes toch nog broederlijk met de politie.
Bollen De meeste carnavlisten zijn ondanks de relletjes toch nog broederlijk met de politie.
Het carnaval in Diest is zondag in mineur geëndigd. De stoet werd ontsierd door relletjes in de buurt van de Hallezaal, waar de afterparty aan de gang was. De politie besloot dan ook in de loop van de avond de Hallezaal te ontruimen en te sluiten. Dat was niet naar de zin van een 29-jarige tweeling die de politie te lijf ging. De Gilde van Tielebuis is teleurgesteld dat hun hoogdag zo slecht is afgelopen.

De carnavalisten van de Gilde van Tielebuis betreuren dat hun feestdag zo slecht is afgelopen. "Nochtans was onze dag zo goed begonnen", aldus voorzitter Niko Tuerelinckx, secretaris David Beeris en ondervoorzitter Julien Vlayen. "Onze carnavalsvereniging bestaat 46 jaar, en het was de 44ste keer dat we deelnamen aan de stoet. Vier keer elf en dus een jubileumjaar, waardoor de stoet iets groter was dan gewoonlijk."


Maar liefst 50 praalwagens trokken door de straten, waaronder ook heel wat van Nederlandse en Duiste carnavalsverenigingen. Ook een nieuwe carnavalsgroep met leden van Turkse origine nam voor de eerste keer mee. Dankzij het prachtige weer daagden er bovendien veel toeschouwers op en was er nog meer ambiance. Overdag verliep alles vlekkeloos en werd er geen enkel incident gemeld.

En er was uiteraard ook nog ruimte voor goede sfeer.
Bollen En er was uiteraard ook nog ruimte voor goede sfeer.

Dronken amokmakers

De stoet werd traditioneel afgesloten met de afterparty in de Hallezaal, waar een 300-tal feestvierders verzamelden. "Het is een leuke afsluiter en is er de gelegenheid om nieuwe mensen of oude vrienden te ontmoeten", zeggen de leden van de Gilde van Tielebuis. Het feestje begon om 19 uur en zou normaal tot 23 uur duren. Maar om 20.30 uur liep het mis. Na verschillende opstootjes in de buurt, besloot de politie de Hallezaal te sluiten. Een 29-jarige tweeling uit Diest en Leuven ging daarmee niet akkoord. Zij gingen het gevecht aan met de politie en belandden even later ter ontnuchtering in de politiecel. Van hun weerspannigheid en geweld werd een proces-verbaal opgesteld. Nog die avond rond 22.30 uur werd nog een 31-jarige man uit Diest ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel. "In de Hallezaal zélf zijn er nooit problemen geweest", verduidelijkt Tuerelinckx. "Maar op straat kwam het wel tot incidenten."

Pluimen van de prins

De carnavalisten zijn teleurgesteld dat ze hierdoor in een negatief daglicht komen te staan. "Carnaval draait net om het tegenovergestelde: plezier maken. Daar staan ook de pluimen op de hoed van prins carnaval voor: waardigheid, verdraagzaamheid en vriendschap."


Voor de carnavalsgroep zijn de relletjes en de daaropvolgende sluiting van de Hallezaal een financiële ramp. "Het hele jaar door is het hard werken om onze stoet te realiseren. Her en der gaan we bedelen voor centjes, ter aanvulling van de subsidies die we krijgen. De afterparty is dan ook een bron van inkomsten om wat extra centjes te verdienen die we hebben uitgegeven voor de stoet. Dat de zaal vroegtijdig gesloten werd, betekent dus een serieus inkomstenverlies", aldus Tuerelinckx. De carnavalsvereniging hoopt het verlies te verhalen op de onruststokers. "Nogmaals, carnaval is feesten, plezier maken én de pluimen van onze prins."