Raadslid en oud-schepen Marc Florquin (sp.a) stopt onmiddellijk met politiek

Gemeenteraadslid en oud-schepen Marc Florquin (60) stapt onmiddellijk uit de politiek. Het boegbeeld van de sp.a in Diest wil zich vanaf nu privé met andere dingen bezighouden. Zijn afscheid komt niet geheel onverwacht.
Florquin zorgde er onder meer voor dat CC Den Amer werd gebouwd.
Bollen Florquin zorgde er onder meer voor dat CC Den Amer werd gebouwd.

Florquin ambieerde bij de verkiezingen in oktober nog de burgemeesterssjerp, maar coalitiepartner DDS koos voor Open Diest. Ook bij de provincieraadsverkiezingen viste Florquin naast het net en verloor zijn plaats als gedeputeerde. Naar eigen zeggen heeft die verkiezingsuitslag geen invloed gehad op zijn beslissing om te stoppen met politiek. “Ik ben nu zestig jaar en het wordt tijd voor iets anders.”

Florquin zat 31 jaar in de gemeenteraad van Diest. Van 1994 tot 2014 was hij schepen van Cultuur en Toerisme. Hij zorgde er onder meer voor dat CC Den Amer werd gebouwd en dat Diestenaars gratis toegang krijgen tot recreatiedomein de Halve Maan. Sinds 2006 zat hij ook in de provincieraad. In 2014 werd hij gedeputeerde van sport, onderwijs en welzijn.

Eigen lijst

In oktober vorig jaar stapte sp.a voor het eerst in 12 jaar weer naar de kiezer met een eigen lijst zonder kartelpartner. Als lijsttrekker had Florquin de hoogste verwachtingen. Met 1.422 voorkeurstemmen was hij op Christophe De Graef en Geert Cluckers na de populairste politicus. De sp.a ging er licht op achteruit en DDS kroop diezelfde avond in bed bij de grote winnaar Open Diest.

Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) is niet verrast door het afscheid van Florquin. “Zijn keuze is begrijpelijk. In oktober behaalde hij persoonlijk een heel goed resultaat. Toch stonden hem zes jaar oppositiebanken te wachten. Dat viel zwaar na zoveel jaren inzet. Je kon zien dat hij aangeslagen was.”

“Florquin heeft Diest twintig jaar geleden toeristisch op de kaart gezet”, zegt De Graef. “Samen hebben we in het schepencollege gezeteld tussen 2001 en 2006. Die samenwerking verliep heel goed.”

Geen fotoshoot

Het voorbije halfjaar roerde Florquin zich nog enkele keren hevig vanuit de oppositie. Zo liet hij de verkoop uitstellen van de Cellebroederssite. Hij bleef opvallend afwezig bij de fotoshoot van de politieke fracties na de installatievergadering.

Florquin kijkt tevreden terug op zijn politieke loopbaan. “In Diest heb ik veel kunnen realiseren. Zo is de toeristische dienst er gekomen in de kapel van het Elisabethgasthuis. Ik heb vertrouwen in de toekomst van mijn partij.”

Marc heeft een enorme dossierkennis en werkte zeer geëngageerd. Het partijbestuur maakt later bekend wie hem opvolgt als gemeenteraadslid

Carina Jankowski

“We waren rond de federale verkiezingen in mei al begonnen om een nieuwe ploeg te bouwen, dus heel onverwacht is zijn afscheid niet”, zegt lokaal partijvoorzitter en collega-raadslid Carina Jankowski. “Marc vervangen wordt echter niet eenvoudig. Hij heeft enorme dossierkennis en werkte zeer geëngageerd. Het partijbestuur maakt later bekend wie hem opvolgt als gemeenteraadslid.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.