Nieuw dak op kerk? Te duur

...DUS NU MAAR HOPEN OP ERKENNING ALS MONUMENT EN SUBSIDIES

De Sint-Hubertuskerk in Schaffen heeft dringend een renovatie nodig, maar het geld ontbreekt voorlopig.
Foto Bollen De Sint-Hubertuskerk in Schaffen heeft dringend een renovatie nodig, maar het geld ontbreekt voorlopig.
Er komt voorlopig geen nieuw dak op de Sint-Hubertuskerk in Schaffen. Een wijziging van het meerjarenplan van kerkfabriek Sint-Hubertus is niet goedgekeurd, omdat er voor in totaal 411.000 euro aan renovatie nodig blijkt. "Hopelijk wordt de kerk erkend als beschermd monument en kunnen we subsidies voor de werken krijgen", zegt Herman Cuypers, penningmeester van de kerkfabriek.

De Sint-Hubertuskerk dateert van 1635 en werd begin de jaren 90 voor het laatst gedeeltelijk gerestaureerd, met de stad als bouwheer. Sindsdien zijn er enkel schilderwerken gebeurd. De grote vijand van het gebouw is vocht, dat binnensijpelt langs de trappentoren en westertoren. "Monumentenwacht heeft dit jaar een onderhoudsdossier gemaakt dat loopt tot en met 2029", zegt Herman Cuypers, penningmeester van de kerkfabriek. "Maar de prioritaire ingrepen stonden gepland voor de komende twee jaar. Voor dit jaar hadden we 93.300 euro gerekend voor dringende onderhoudswerken aan de daken. Het gaat om loodwerk dat loszit en ontbrekende kroonlijsten. Hiervoor is een hoogtewerker nodig, wat duur is."

Ook doopkapel

Voor 2018 werd nog eens 93.500 euro geteld voor restauratie van de doopkapel met natuurleien. De grootste hap in het budget is een volledig nieuwe dakbedekking en zoldering, die in 2019 zou gelegd worden. Deze kost bedraagt 225.000 euro. Dat maakt 411.000 euro in totaal. "We weten dat het veel geld is, maar het stadsbestuur beseft ook wel dat deze kerk haar religieuze functie behoudt", zegt Cuypers.


De totale kostprijs van 411.000 euro was evenwel niet ingepland in het meerjarenplan van de kerkfabriek. Daarom keurde de gemeenteraad een wijziging van het meerjarenplan niet goed. De stad heeft jaarlijks maar 10.000 euro in kas voor het onderhoud van de kerk, al komt daar mogelijk verandering in. "Vrijdag hebben we met de kerkfabriek vergaderd en een nieuw budget afgesproken", zegt schepen van Eredienstgebouwen Gaby Feyaerts (DDS). "Dit zal op één van de volgende gemeenteraden voorkomen. De meest dringende herstellingswerken worden de komende maanden wel uitgevoerd. Het gaat vooral om kapotte pannen en dakgoten." De kerkfabriek moet in afwachting verder met de 80.000 euro die al voorzien was in het meerjarenplan.

In de ijskast

Nog een opportuniteit is de erkenning van de Sint-Hubertuskerk als beschermd monument, al is het volgens schepen Feyaerts de vraag of er voor 80 procent van de kostprijs van de werken een subsidie kan bekomen worden. "Vier jaar geleden hebben we bij Onroerend Erfgoed aangevraagd om de kerk te laten erkennen", zegt Cuypers. "Onze aanvraag werd in de ijskast gezet, omdat monumenten uit de Eerste Wereldoorlog de meeste aandacht krijgen. Toch verwachten we dat er schot in de zaak komt. Een voorwaarde om de erkenning te krijgen, is dat Diest zijn kerkenplan presenteert. Dat is bijna klaar. De kerkraden moeten er nog hun advies over geven. Hopelijk kan het in januari voor de gemeenteraad komen."