Nieuw asfalt, nieuwe fietspaden

Ingrijpende werken op ring zullen jaar in beslag nemen

Het fietspad langs de ring wordt vernieuwd.
Bollen Het fietspad langs de ring wordt vernieuwd.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint volgende week met ingrijpende werken op de ring rond Diest. Die krijgt nieuwe fietspaden en asfalt. Eens die werken in september 2019 klaar zijn, is het aan de Turnhoutsebaan (N127).

De ring rond Diest (R26) zal tussen de Schaffensepoort en Vervoortstraat over een afstand van 1,3 kilometer bredere en comfortabelere fietspaden aan beide kanten van de rijbaan krijgen. Infrax begint op 15 oktober met de plaatsing van nieuwe stroomkabels, waarbij ook de oude paden opgebroken worden. Fietsers zullen wel gebruik kunnen maken van een tijdelijke verharding. In maart 2019 volgt dan de definitieve aanleg van de nieuwe fietspaden, wat in de zomer achter de rug moet zijn.

Aansluitend zal de ring nog tussen de Leuvensepoort en de ingang van provinciedomein De Halve Maan een onderhoudsbeurt krijgen. Over een afstand van 1,6 kilometer zal de asfaltlaag vernieuwd worden. Om verkeershinder zoveel mogelijk te vermijden, zal er hier vooral 's avonds en 's nachts gewerkt worden. In september 2019 zou alles achter de rug moeten zijn.

De ring zal een nieuw wegdek krijgen.
Bollen De ring zal een nieuw wegdek krijgen.

Na de werken op de ring is het aan de Turnhoutsebaan (N127), een herinrichting waar nu al jaren sprake van is. Deze operatie zal anderhalf jaar in beslag nemen, tot midden 2021. Tussen het kruispunt met de Citadellaan en de aansluiting met de Langenberg wordt de baan heraangelegd. Aan weerszijden komen brede fietspaden, gescheiden van de rijweg. De scherpe bocht wordt dan weer weggewerkt. Voorts komen er twee nieuwe bushaltes: op het kruispunt met de Citadellaan en op de splitsing met de Langenberg. Het kruispunt met de Kruisstraat zal ook veiliger gemaakt worden. Op het rechte stuk, tot aan de grens met Scherpenheuvel-Zichem, krijgt de N127 een opknapbeurt. De stad Diest maakt van de gelegenheid ook gebruik om gescheiden riolering aan te leggen tussen de Holleweg en de Langenbergstraat.

De haarspeldbocht in de Turnhoutsebaan wordt rechtgetrokken.
Bollen De haarspeldbocht in de Turnhoutsebaan wordt rechtgetrokken.

In het kader van de verschillende werkzaamheden zullen omleidingen ingevoerd worden, al zijn hierover nog geen details bekend. "Zodra de planning van de aannemer vastligt, zullen we die omleidingen bepalen", zegt schepen van Openbare Werken Bart Stals (DDS). "Het AWV zal omwonenden ook tijdig inlichten per brief."

Tot slot beginnen binnenkort ook werken op de Beringenbaan (N29). Vanaf 8 oktober worden de betonplaten tussen het kruispunt met de Blanklaarstraat en Meldertsebaan en de grens met Paal vernieuwd. Die werken zullen tot het einde van het jaar duren. Eerst wordt er in de rijrichting Diest gewerkt, daarna in de rijrichting Paal. Het verkeer richting Paal zal een omleiding moeten volgen. Meer informatie hierover op de website van het AWV.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.