Mooi eerbetoon: Marieke Vervoort wordt postuum eerste ereburger van de stad Diest

Rolstoelatlete Marieke Vervoort wordt de eerste ereburger van Diest.
Foto Bollen Rolstoelatlete Marieke Vervoort wordt de eerste ereburger van Diest.
Marieke Vervoort wordt de allereerste ereburger van de stad Diest. Dat zal wel postuum zijn, want Wielemie of The Beast from Diest overleed op 22 oktober. De gemeenteraadsleden zullen zich in de zitting 25 november uitspreken over het ereburgerschap.

Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) maakte er al even gewag van meteen na het overlijden van Marieke. “Deze inwoonster verdient alle lof”. Tijdens haar leven werd ze al tot twee keer gehuldigd door de stad voor haar grote successen op de op de paralympische spelen in Londen in 2012 en in Rio in 2016, waar ze respectievelijk goud en zilver, en zilver en brons behaalde.

“Marieke, een geboren en getogen Diestenaar, heeft niet alleen op Diest een grote indruk gelaten, maar op heel de wereld”, aldus burgemeester De Graef. “Ze is een voorbeeld voor veel mensen die het moeilijk hebben vanuit hun medische of sociale situatie, omdat ze steeds in het leven bleef geloven en hoe moeilijk het ook was, een doel voor ogen bleef stellen. Zij heeft geschiedenis geschreven.”

Burgemeester Christophe De Graef had veel bewondering voor Marieke.
Bollen Burgemeester Christophe De Graef had veel bewondering voor Marieke.

Spandoek

Marieke leed aan een ongeneeslijke spierziekte en koos toen ze de pijn niet langer kon verdragen voor euthanasie. Heel de wereld, en vooral het Hageland, rouwde en rouwt nog steeds om deze bijzondere atlete en persoon. De stad Diest opende een rouwregister dat door honderden mensen ondertekend werd. Het grote spandoek met daarop de afbeelding van Wielemie, dat ter gelegenheid van een eerdere huldiging werd gemaakt, werd opnieuw goed zichtbaar opgehangen aan de rotonde ter hoogte van de citadel.

Standbeeld?

En nu volgt het ereburgerschap van Marieke. Tijdens de gemeenteraad van 25 november zal Diest eerst een reglement goedkeuren om het ereburgerschap mogelijk te maken. Nog tijdens dezelfde zitting zal Marieke Vervoort vervolgens uitgeroepen worden tot ereburger. Het stadsbestuur overweegt ook een standbeeld te plaatsen om de rolstoelatlete te gedenken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan de Hauwere

  rust maar zacht marieke tot ooit

 • filip De Witte

  De queen on wheels verdiend dit ten volle!

 • sonja beerten

  Prachtige vrouw.... top hoe ze het leven heeft aangepakt. Iemand om zeer fier op te zijn.

 • WALTER WIELANDT

  dat hadden ze ook kunnen doen terwijl ze nog leefde !!!Wat zou ze fier geweest zijn !!!