Meteen 48 kinderen in eerste tennisrij

SPORTIEF OPVANGINITIATIEF VAN KTC DIEST KENT VAN BIJ BEGIN SUCCES

Eenmaal in de sporthal kunnen de kinderen zich uitleven met racket en bal.
Bollen Eenmaal in de sporthal kunnen de kinderen zich uitleven met racket en bal.
De tennisrij van KTC Diest vertrok dinsdag voor het eerst en was onverhoopt lang. 48 kinderen uit vijf scholen deden mee aan de sportieve kinderopvang met spelletjes en tennis. "We sluiten de inschrijvingen voorlopig af. Er zijn genoeg deelnemers om ook het volgend semester verder te gaan", zegt coördinator Nick Vanmechelen (32).

Tennisclub KTC Diest deed de voorbije lente een voorstel aan ouders van leerlingen uit de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. "We boden aan om na schooltijd kinderen te voet mee te nemen naar sporthal Kateria", zegt Vanmechelen. "Daar doen we lichaamsbeweging en laten hen spelenderwijs kennismaken met de tennissport. Het is een goedkoop en gezond alternatief voor naschoolse opvang. Die wordt almaar duurder en moeilijker te vinden", weet jonge vader Vanmechelen. "Voor een semester meelopen in de tennisrij rekenen we 100 euro per kind. Dit komt neer op slechts 6 euro per week. De club verdient er niets aan. Ons doel is kinderen meer te laten bewegen en een brug te slaan tussen scholen en sportclubs. Hopelijk ontdekken we in de tennisrij jonge talenten."

De tennisrij trekt zich op gang aan de schoolpoort.
Bollen De tennisrij trekt zich op gang aan de schoolpoort.

Traantjes

De scholen reageerden enthousiast op het aanbod. KTC rekende op een kleine twintig geïnteresseerden, maar de inschrijvingen bleven komen. "Op straat werd ik door mensen aangesproken of er nog plaats was voor hun kind. We moeten afsluiten bij 48 deelnemers. Enkele kinderen die niet waren ingeschreven reageerden vanmiddag teleurgesteld. Toen zij hoorden dat klasgenootjes na school naar de tennisbaan mochten, wilden zij ook meegaan. Er vloeiden zelfs traantjes."


Vijf begeleiders stapten met de rij mee. Bij Kateria aangekomen werd iets gedronken en een stukje fruit gegeten. Daarna werd de motoriek gestimuleerd met 'multimove' en de kinderen mochten hun balgevoel uitproberen met het racket. "De opvang is bedoeld voor vijf- en zesjarigen. Op deze leeftijd kunnen we de basistechniek van de tennistalentjes nog het best kneden. Misschien zitten er enkele toekomstige leden bij voor onze club", klinkt het.


Leerlingen van beide scholengroepen Adite en KSD doen mee: twintig kinderen uit Station, vijftien uit Voorzienigheid, zes uit Sint-Jan en drie uit Freinetschool De Pit. Vijf kleuters uit de Wijngaardschool werden met de auto gebracht door een ouder. "Onze school ligt iets te ver om te voet te komen", zegt Caroline Kennes uit Molenstede, wiens zoon Leon (4,5) is ingeschreven. "We hebben met de ouders een poule opgericht. Elke week komt iemand de kinderen brengen. De combinatie van opvang met spel en beweging spreekt ons erg aan. We missen in Diest een transparante kinderopvang. De wachtlijsten zijn lang."


De tennisrij vertrekt elke dinsdag na schooltijd.


"Nu meteen blijkt dat het initiatief aanslaat, gaan we er volgend semester mee door", zegt Vanmechelen. "In het voorjaar kunnen we bij mooi weer naar onze open terreinen gaan op de Warande. Mogelijk richten we nog meer dagen in, of kunnen de deelnemertjes ook andere sporttakken kiezen."