Lindenmolen kan in mei weer draaien

Gisteren konden bezoekers de molen nog eens bezichtigen, maar draaien deed hij niet...
Foto Geert Mertens Gisteren konden bezoekers de molen nog eens bezichtigen, maar draaien deed hij niet...

Op 17 september starten de herstellingswerken aan de Lindenmolen. Dat is de molen die aan het provinciedomein Halve Maan in Diest staat. De molen mag al maanden niet meer draaien. "Het hout is immers aangetast door de grote klopkever", vernemen we. Gisteren konden de bezoekers van de Open Monumentendag kennismaken met de boosdoener. De Lindenmolen moet volgend jaar opnieuw kunnen draaien.


"De herstelling bestaat uit twee fases", zegt monumentenwachter Sofie Buggenhout van de provincie Vlaams-Brabant. "In eerste instantie wordt er gestart met herstellingswerken aan het gebinte, daarna volgen er schilderwerken. Normaal moet alles afgerond zijn tegen mei volgend jaar."


De molen staat nog maar sinds 1960 op de huidige locatie. In 1742 werd hij opgetrokken op de Doodsberg in Schaffen. Daarna verhuisde hij in 1886 naar de Mierenberg in Assent. In 1944 kreeg hij de status van beschermd monument. In 2005 kreeg de molen al eens een grondige opknapbeurt. De kosten van de herstelling schommelen rond de 150.000 euro. (GMA)