Laatste viering in kerk van 't Poelske lokt 500 gelovigen

Gebedshuis maakt plaats voor dagcentrum en flats

De kerk van het 'Poelske' werd maandag ontmanteld. Eind dit jaar wordt de kerk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw dagcentrum en flats van de vzw Martine Van Camp. Zondag werd het gebouw tijdens de allerlaatste viering ontwijd, in het bijzijn van 500 kerkgangers.
DIEST- de laatste misviering kerk Poelske
Bollen DIEST- de laatste misviering kerk Poelske

De kerk in de volkswijk van het 'Poelske' werd in 1963 gebouwd door de razend populaire pastoor Jozef Poels. Hij overleed eind 2015 op 87-jarige leeftijd. Nauwelijks een half jaar later kondigde deken Felix Van Meerbergen aan dat de kerk versleten was en moest verdwijnen. Aanvankelijk zette dit kwaad bloed bij de lokale gemeenschap, die Poels in het hart draagt. “De pastoor zou zich omdraaien in zijn graf”, klonk het.

Deken Felix Van Meerbergen en een delegatie uit Polen bij het orgel.
Bollen Deken Felix Van Meerbergen en een delegatie uit Polen bij het orgel.

“Het was Poels zelf die aan het einde van zijn leven vroeg om de kerk een nieuwe invulling te geven. We hadden ze geen jaren meer kunnen openhouden”, zegt Van Meerbergen. “De kosten om het dak te renoveren waren hoog en bovendien gaan steeds minder mensen naar de mis. De kerkraad kreeg een uitzonderlijk verzoek van Home Martine Van Camp om het terrein een nieuwe bestemming te geven. Later kwam nog een aanbod van een bouwpromotor, die acht keer meer bood, maar dat hebben we geweigerd.”

De kerk wordt dit jaar nog afgebroken. De vzw Martine Van Camp, de voorziening in Molenstede voor mensen met een mentale beperking, start hier begin 2019 de bouw van een nieuw dagcentrum. Er komen zes studio's voor begeleid wonen, een atelier voor dagbesteding en vergaderruimte. In 2020 wordt het in gebruik genomen.

“Pastoor Poels wilde zorgen voor de zwakkeren in onze samenleving. Wat Martine Van Camp doet, sluit aan bij zijn gedachtengoed”, zegt Van Meerbergen. “Met het sociaal restaurant Beverbeekhuis houden we deze functie in de wijk.”

Het meubilair wordt ingepakt voor verhuis naar andere kerken.
Bollen Het meubilair wordt ingepakt voor verhuis naar andere kerken.

De allerlaatste mis in de kerk werd zondag bijgewoond door 500 mensen. “Het was een emotionele viering”, getuigt Van Meerbergen. “Alle kaarsen werden gedoofd, op de Paaskaars na. Ik heb alle aanwezigen gezegend en om vergiffenis gevraagd, want mijn beslissing had vele harten gekrengd. Op de receptie achteraf in het Beverbeekhuis waren 250 mensen.”

De kerk wordt leeg achtergelaten.
Bollen De kerk wordt leeg achtergelaten.

Tijdens de mis waren delegaties aanwezig van Sint-Jan Berchmansparochies uit het Poolse Gorzkow Nowy en Shrevesport in de VS. “Het orgel van de kerk verhuist naar Polen, net als het marmeren altaar”, zegt Van Meerbergen. “Het beeld van Sint-Jan Berchmans gaat naar de Sint-Sulpitiuskerk in het centrum. De schilderijen van de kruisweg komen terug naar de kerk van Kaggevinne. De stoelen gaan onder andere naar scholen hier in Diest, maar ook naar een koptische kerk in Antwerpen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.