Koningin ontvangt delegatie Te Gek!?

VIJF JONGEREN PRATEN IN HET PALEIS MET MATHILDE OVER HUN PSYCHISCHE PROBLEMEN

Koningin Mathilde in het paleis met rechts van haar Selah Sue en de jongeren.
BELGA Koningin Mathilde in het paleis met rechts van haar Selah Sue en de jongeren.
Vijf jongeren zijn gisteren door koningin Mathilde uitgenodigd op het paleis om er te praten over hun psychische problemen. Daarna sprongen ze samen met enkele begeleiders en BV's op de fiets voor hun eigen Tour de France. De tocht kadert in de Te Gek!?-campagne die psychische problemen bespreekbaar wil maken.

Te Gek!? wil psychische problemen bespreekbaar maken en een correcte kijk op mensen met geestelijke gezondheidsproblemen bewerkstelligen. De campagne is een initiatief van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest en focust dit jaar op 'jongeren en geestelijke gezondheid'. Het is al de vijfde editie van de eigen Ronde van Frankrijk en dit jaar heeft de organisatie zangeres Selah Sue kunnen strikken als meter van de campagne. "Ieder jaar zoeken we mensen die dicht bij de thematiek staan. Selah Sue was na onze vraag onmiddellijk bereid om zich in te zetten voor het project", vertelt coördinator Marc Hellinckx. "Uit de Gezondheidsenquête van 2013 bleek dat het aantal mensen dat in Vlaanderen aangeeft te lijden onder psychische problemen, het grootst is in de leeftijdscategorie van 15 tot 24-jarigen. Het blijkt dus vooral voor jongeren moeilijk om met deze problemen naar buiten te komen. Reden genoeg dus om hierrond een jaarcampagne op te zetten en een krachtig signaal en hoopvolle boodschap te brengen bij de Vlaamse jongeren." De jongeren werden gisteren samen met een delegatie van het Te Gek!?-team door Koningin Mathilde ontvangen op het paleis. Daar hadden ze een rondetafelgesprek met koningin Mathilde, Selah Sue, Jo Vandeurzen en kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens, de inhoudelijke deskundige van het project. Daarna vertrokken ze op het Paleizenplein voor enkele rondjes rond het Warandepark en kregen ze het gezelschap van verschillende bekende personen zoals Bart Schols, Rick De Leeuw, Jan Hautekiet en Guy Swinnen.

Mathilde schudt Rick De Leeuw de hand aan de start.
Anja Galicia Mathilde schudt Rick De Leeuw de hand aan de start.

"Intense week"

"Dit is altijd de meest intense week van het jaar", aldus De Leeuw, die al vier jaar meerijdt. "Deze dagen met dit gezelschap doorbrengen, opent je wereld. Je voelt je eigen leven rijker worden." Ook Selah Sue reed enkele rondjes mee. "Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om open te zijn over je problemen en een groot draagvlak om je heen te hebben. Daarom ben ik heel trots dat ik dit jaar meter ben van het project Te Gek!?". De jongeren en hun begeleiders fietsen later naar Parijs en dan verder naar de Franse Alpen, waar een gedeelte van het parcours van de Ronde van Frankrijk aan bod zal komen. Onder meer de Col de la Croix de Fer staat op het programma. Tijdens de tocht is er tijd voor een uitwisseling met het jongerenhulpverleningscentrum 'Maison de Solenn' in Parijs en enkele bezoeken.