Kleuterschool sluit een dag de deuren

OUDERS TONEN BEGRIP VOOR STAKENDE LEERKRACHTEN MAAR KLAGEN OVER LAAT BERICHT

Vanochtend ging het kleuterschooltje Stationneke in Diest onherroepelijk de hele dag dicht naar aanleiding van de nationale betoging. Alle juffen gaan staken, waardoor er geen opvang voor de kinderen mogelijk is. De ouders vonden meestal vrij vlot een oplossing, maar wilden wel dat de school hen eerder over de sluiting van het schooltje had verwittigd.

De scholengroep Adite, die het kleuterschooltje Stationneke in Diest overkoepelt, vroeg deze week in een brief begrip van de ouders voor de keuze om de school vandaag te sluiten. Dat begrip leek er gisterochtend wel te zijn, toen we tientallen ouders aanspraken aan de schoolpoort. Al klonk het wel unaniem dat de school en scholengroep de ouders sneller hadden moeten verwittigen.

Begrip voor stakers

"We hebben het nieuws pas dinsdag via een e-mail vernomen", zegt mama Sarah Verbeeck. "Ik heb geluk, want ik heb verlof deze week. Voor andere ouders zal het dus moeilijker zijn geweest om opvang voor hun kinderen te vinden. Ik heb begrip voor de stakers en voor de beslissing van het schoolbestuur. Maar plezierig is het natuurlijk niet."


Ook Kelly Vandevelde vond snel een opvangoplossing voor haar zoontje. "Iedereen heeft het recht om te staken", zeg ze. "Mijn man is treinbegeleider en staakt ook regelmatig. Maar de school heeft ons het nieuws rond de sluiting van het schooltje wel erg laat gemeld."


Dat vindt ook Annelies Kuppens. "Het is al erg lang geweten dat op donderdag 6 november een nationale staking plaatsvindt", zegt ze. "Waarom heeft de school dan pas dinsdag aan de ouders laten weten dat de school gesloten zal zijn? Gelukkig heb ik wel snel een opvangoplossing gevonden."

Baert Marc

Herstvakantie

"Vorige week was het herfstvakantie", reageert Guy Beckx, algemeen directeur van scholengroep Adite. "Om de leerkrachten al voor die vakantie te vragen of ze gingen staken, leek ons te vroeg. Ze zouden immers nadien nog een andere beslissing kunnen nemen. De leerkrachten zijn trouwens helemaal niet verplicht om aan ons te melden of ze al dan niet gaan staken."


De scholengroep neemt de boodschap van de ouders wel mee voor een eventuele volgende staking. "Bij de volgende nationale betogingen zullen we proberen om de ouders eerder te informeren", zegt algemeen directeur Beckx.

Zeer moeilijke beslissing

Guy Beckx benadrukt ook nog dat het een zeer moeilijke beslissing was. "Maar als we geen veilige opvang voor de kinderen kunnen garanderen, lijkt het me de juiste keuze om de school één dag te sluiten", besluit hij.