Kerkfabriek schenkt harmonium aan Hagelandse Academie

19de eeuws instrument ontdekt in Sint-Sulpitiuskerk

De Hagelandse Academie voor Muziek en Woord krijgt een bijzonder 19de eeuws harmonium cadeau van de kerkfabriek en de stad Diest. Het instrument is een soort traporgel dat voor onbekende tijd in het hoogkoor gestaan heeft van de Sint-Sulpitiuskerk. Het werd ontdekt door Falke Lambrechts van de dienst Cultuur, tijdens de voorbereidingen van het festival Klankenstroom. 
DIEST- het harmonium dat werd ontdekt in de kerk.
repro BOLLEN DIEST- het harmonium dat werd ontdekt in de kerk.

Het harmonium is niet meer in beste staat, maar kan nog bespeeld worden na restauratie. De kerkfabriek besloot het waardevolle instrument via en handgift over te dragen aan de stad. De muzikanten van de Hagelandse Academie mogen het bespelen zodra het werd gerestaureerd. “Harmoniums zijn een vergeten instrument. Ze geven een mooie krachtige klank”, zegt Koen Dries, huidig directeur van de Academie. “Het is een unieke kans om het te mogen gebruiken in onze orgelklas.”

Het harmonium bestaat uit een houten gelakte kast met twee trappedalen en een klavier bekleed met ivoor. Het heeft twee gietijzeren handvaten en kan als meubel verplaatst worden. Een offerte werd gevraagd bij een gespecialiseerde firma. De herstelling zou 3.769 euro kosten, inclusief btw. De dienst Cultuur en de Academie zouden ieder ongeveer de helft van deze prijs bijleggen. Volgend jaar wordt het instrument speelklaar gemaakt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.