Kerkfabriek schenkt 19de-eeuws harmonium aan Academie

De Hagelandse Academie voor Muziek en Woord krijgt een bijzonder, 19de-eeuws harmonium van de kerkfabriek en de stad Diest.
Het bewuste harmonium zal nog gerestaureerd worden.
repro BOLLEN Het bewuste harmonium zal nog gerestaureerd worden.

Het bewuste harmonium is een soort traporgel dat voor onbepaalde tijd in het hoogkoor van de Sint-Sulpitiuskerk gestaan heeft. Het werd ontdekt door Falke Lambrechts van de dienst Cultuur, tijdens de voorbereidingen van het festival Klankenstroom.

Het Harmonium verkeert niet meer in beste staat, maar kan wel nog bespeeld worden. De kerkfabriek besloot om het waardevolle instrument via een handgift over te dragen aan de stad. De muzikanten van de Hagelandse Academie mogen het nu bespelen. "Het harmonium is een vergeten instrument", zegt Koen Dries, directeur van de Academie. "Ze hebben een mooie, krachtige klank. Uniek dat we dit instrument in onze orgelklas mogen gebruiken."

Het harmonium bestaat uit een houten, gelakte kast met twee trappedalen en een klavier in ivoor. Het heeft twee gietijzeren handvaten en kan verplaatst worden. Het instrument restaureren, zou 3.769 euro kosten. De dienst Cultuur en de Academie zouden elk ongeveer de helft van die som betalen. Het harmonium zal volgend jaar speelklaar gemaakt worden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.