Jongeren zoeken 34.000 euro voor nieuw clubhuis

JEUGDBEWEGING KLJ GAAT VAN DEUR TOT DEUR OM SPONSORS TE VINDEN

Zander Rutten en Kim Delaere met de folder bij de plek waar het nieuwe clubhuis komt.
Foto VDWT Zander Rutten en Kim Delaere met de folder bij de plek waar het nieuwe clubhuis komt.
De jeugdbeweging KLJ Deurne begint haar sponsorcampagne voor een nieuw clubhuis. Afgelopen weekend zijn leden met een folder deur aan deur geweest bij 900 gezinnen. "We rekenen op de financiële steun van familie, dorpsgenoten en sympathisanten", zeggen voorzitter Zander Rutten en Kim Delaere van vzw Open Deur!ne. "In ieder geval willen veel mensen helpen met de bouw van ons huis."

De KLJ van Deurne telt 100 leden, over vier leeftijdsgroepen. "Ons vorige clubhuis was een tweedehandse chalet die we twintig jaar geleden hadden overgenomen en neergezet in de Sweygersstraat. De laatste jaren stond ze op instorten en vandalen hadden er plezier van. Er is zelfs eens een auto opzettelijk binnengereden. De heropbouw werd tegengehouden omdat de chalet zonevreemd stond. Vorige zomer hebben we het krot afgebroken."

Multifunctioneel

Op dezelfde plek moet een nieuw clubhuis verschijnen, net als haar voorganger grotendeels uit hout. Het krijgt twee ruimtes van 100 m², een kleine keuken, stromend water en een toilet. Het nieuwe clublokaal wordt multifunctioneel en kan gebruikt worden door andere verenigingen in Deurne. "Mijn moeder zou er de yogalessen van de KVLV kunnen houden", zegt Kim. "Als er de hele week activiteiten in doorgaan, zal het niet zo verkommeren als het vorige gebouw." In afwachting is de KLJ gehuisvest in een lokaal tegenover de KSD kleuterschool.

100.000 euro

"Om het financiële plaatje rond te krijgen hebben we eind 2015 de vzw 'Open Deur!ne' opgericht", zegt Zander. "Het project kost 100.000 euro. De stad neemt 40% voor haar rekening en het Europees fonds voor Plattelandsontwikkeling 20%. De rest moeten we zelf aanbrengen, waarvan we al 6.000 in kas hebben door eigen activiteiten en sponsoring van verenigingen. 34.000 euro moeten we nog ophalen om te kunnen starten met de ruwbouw. Hiervoor rekenen we op familie, dorpsgenoten en sympathisanten."

Bouwvergunning op zak

"De bouwvergunning hebben we op zak. We hopen begin augustus te starten. Als alles goed verloopt staat het gebouw enkele maanden later overeind. We gaan het werk grotendeels zelf doen, want door het oplapwerk aan het oude huis hebben we wel wat ervaring. Heel wat handige mensen in Deurne hebben aangeboden om te komen helpen. We hebben al vrijwilligers die de verwarming willen leggen. Van een schrijnwerker mogen we zijn atelier gebruiken voor de skeletbouw, zodat we het op de werf enkel nog moeten optrekken."


Met een folder en een open brief zijn de clubleden het dorp in geweest om hun project nog eens voor te stellen. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Wie minstens 100 euro schenkt, krijgt als bedankje zijn of haar naam in de 'Hall of fame' in de inkomhal van het nieuwe jeugdhuis.


Wil je KLJ financieel steunen, kijk dan op www.open-deurne.be