Hittegolf zorgt voor drukte in provinciedomein Halve Maan: “De veiligheidsdiensten hebben de voorbije dagen overuren moeten kloppen”

De Halve Maan kent drukke tijden
VDT De Halve Maan kent drukke tijden
De Halve Maan kent gouden dagen in deze hittegolf. Tussen de poort en de kassa werd een tuinslang met een sproeier geplaatst waaraan de mensen in de wachtrijen zich even konden verkoelen. Vandaag werd ook een nieuwe speelzone in de schaduw van het domein officieel geopend.

Maandag liep het bezoekersaantal op tot 3.500 en dinsdag en woensdag kwamen tot dik 5.000 mensen afkoeling zoeken op het domein, maar tot een volledige bezetting kwam het niet. “We hebben het domein niet moeten sluiten, omdat de maximumcapaciteit niet bereikt werd”, zegt domeinbeheerder Ria Schepmans. “Het is zo dat er een goede verdeling is van bezoekers die ’s morgens komen en vaak tegen de middag alweer vertrokken zijn en de namiddag –en avondbezoeken. Op Facebook houden we de mensen ook op de hoogte over de bezetting. Wanneer het volzet is, raden we dan af om nog langs te komen.”

Het personeel van het provinciedomein werden voorzien van extra drank en ijslollies doorheen de dag. En waar mogelijk werden parasols geplaatst. “Ook voor de bezoekers werden er maatregelen genomen”, zegt Ria Schepmans. “Tussen de poort en de kassa hebben we een tuinslang met een sproeier geplaatst waaraan de wachtenden zich even konden verkoelen, net als het personeel. We konden ook drinkwater bedelen in geval de wachtrijen te lang werden, maar de mensen waren meestal al voorzien van drankjes. Mensen met hele kleine kindjes haalden we wel uit de wachtrij of adviseerden we om slechts met één persoon aan te schuiven aan de kassa en de anderen in de schaduw te laten wachten.”

Nieuwe speelzone

Die schaduw kon opgezocht worden in de nieuwe speelzone op de kazemat, een bomen- en schaduwrijk terrein met uitzicht over het zwembad en de vijvers. “Bij de realisatie van de speelzone werd zoveel mogelijk het natuurlijke karakter van de omgeving opgenomen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de Provinciedomeinen. “Zo hebben de structuren een organische en natuurlijke vormgeving en zijn de speeltuigen gemaakt van natuurlijke materialen. We zijn ook blij dat we terug een kabelbaan in het domein hebben.”

“De veiligheidsdiensten hebben de voorbije dagen overuren moeten kloppen. Er werden vijf tot zes domeinwachters ingezet, vier agenten uit de privébewaking en zeven redders, aangevuld door het Rode Kruis”, zegt Ria Schepmans. “Naast de gebruikelijke overlast zoals jongeren die ongemerkt naar binnen probeerden te klimmen en anderen die moesten aangemaand worden tot kalmer gedrag, waren er een tweetal diefstallen en één vechtpartij waarvoor de politie opgeroepen werd.”

De nieuwe speelzone werd vandaag ingehuldigd.
VDT De nieuwe speelzone werd vandaag ingehuldigd.
De Halve Maan Diest kent drukke dagen
VDT De Halve Maan Diest kent drukke dagen
De Halve Maan kent drukke tijden
RV De Halve Maan kent drukke tijdenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.