Gescheurde woning krijgt afscherming met strobalen

Burgemeester gaf bevel tot sloop

De woning die al bijna een jaar op instorten staat in de Dorpsstraat in Molenstede krijgt deze week een beschermende muur van strobalen in afwachting van sloop. Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) gaf hiertoe het bevel. “De eigenaars zijn opgelucht dat er een oplossing is.”
Deze week maken de hekken plaats voor een beschermende muur van strobalen.
Bollen Deze week maken de hekken plaats voor een beschermende muur van strobalen.

In maart vorig jaar scheurde de zijgevel van het huis open door een grondverzakking bij werken op het terrein. De eigenaars hadden het huis kort voordien gekocht met de bedoeling het te renoveren. Sindsdien heeft de gemeente uit voorzorg één rijrichting afgesloten en er verkeerslichten gezet.

Het vorig stadsbestuur dacht aan een aarden wal rond het pand, die de omgeving zou beschermen van vallende stenen en stof. “Om die wal te bouwen moest er grond gegraven en opgehoogd worden, wat ons te riskant leek”, zegt De Graef.

“We hebben vergaderd met de technische dienst en de brandweer. Die adviseert om op de stoep een wand van strobalen te plaatsen, twee meter hoog. Die muur zou er al gestaan hebben, maar door de vorst van vorige week had onze uitvoeringsdienst het te druk met het strooiplan. Nu donderdag wordt de muur gezet. De verkeerslichten zullen dan verdwijnen en de straat wordt weer vrijgemaakt.”

“We hebben de eigenaar aangesproken. Op 12 februari houden we in zaal ‘t Molenhuis een vergadering met hem, zijn verzekering en een expert. We zullen erop aansturen het gebouw te laten slopen. De eigenaar kan beslissen van dit zelf te doen, ofwel laat de stad de sloop uitvoeren en verhaalt de kosten op de verzekering.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.