Geen overdaad aan paaseieren, wel teveel aan drugs en alcohol

18 bestuurders waren onder invloed en 30 festivalbezoekers betrapt met drugs. Ook werden nog twee drugdealers gevat.
Bollen 18 bestuurders waren onder invloed en 30 festivalbezoekers betrapt met drugs. Ook werden nog twee drugdealers gevat.
De politie Demerdal-DSZ zette zondag 28 extra politiemedewerkers in om ook op Pasen een bijdrage te leveren aan de algemene veiligheid. De focus lag op de weggebruikers in het algemeen en er werd ook aandacht besteed aan een festival op de Citadel in Diest.

Bij de controles kreeg de lokale politie de steun van collega’s van de Politiezone Aarschot en van drugshondenbegeleiders van de federale politie. Collega’s van de militaire politie die tijdens een reguliere patrouille vaststelden dat ze extra mankracht konden gebruiken, leverden hun bijdrage.

Uiteraard heeft politie niet elke overtreder kunnen vatten. Achttien bestuurders onder invloed van alcohol uit het verkeer halen, dertig bezoekers van het festival betrappen op drugsbezit en twee drugsdealers vatten is voor de agenten het bewijs dat ze de pakkans in de toekomst nog zouden moeten kunnen verhogen.

Weinig onregelmatigheden

De controles begonnen in de voormiddag. Eén extra ploeg onderwierp op verschillende locaties bestuurders aan een controle. Ze stelden vast dat er op paasochtend weinig onregelmatigheden waren. Enkel omstreeks 14 uur liep een bestuurder tegen de lamp bij het oprijden van de Citadel in Diest. Hij moet op zaterdagavond heel hard aan de fles gehangen hebben want de alcoholtest liet er, naar zijn eigen bewering zoveel uren later, geen twijfel over bestaan. Het rijbewijs van de 32-jarige uit Beringen werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken.

Drugsbezit

Tussen 16 en 19 uur probeerde politie zoveel mogelijk bezoekers bij de ingang van de Citadel te controleren op drugsbezit. Niettegenstaande de duidelijk zichtbare controle waren er toch nog een dertigtal die tegen de lamp liepen.

De personen die in het bezit waren van drugs kregen de mogelijkheid om hun boete onmiddellijk te betalen. Voor het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis bedraagt de boete 75 euro. Door een combinatie van het bezit van allerlei producten kreeg één persoon uit Zichem een rekening van  575 euro gepresenteerd.

Met de steun van de bewakingsagenten liepen ook twee dealers tegen de lamp. Zij werden voor de duur van het onderzoek gearresteerd. Het betrof een man uit Tienen en een man uit Aarschot. Na afloop van de controle werden nog drugs aangetroffen op de toegangswegen naar het festivalterrein. Aan de drugsbezitters werd de toegang tot het festival ontzegd.

Van zondag 19.30 tot maandagochtend 2 uur hield politie verkeerscontroles. Hierbij werden 17 bestuurders uit het verkeer gehaald die onder invloed waren. Dit is een opvallend hoogt aantal. Slechts twee van hen waren dermate onder invloed dat een onmiddellijk intrekking van het rijbewijs zich opdrong.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.