Dief riskeert achttien maanden cel voor inbraak bij Kung Fu-pastoor

Pastoor 'Rocky' Poels hield vorig jaar een gebroken hand over aan de knokpartij met de inbreker.
Foto Baert Pastoor 'Rocky' Poels hield vorig jaar een gebroken hand over aan de knokpartij met de inbreker.
De dief die het vorig jaar riskeerde in te breken in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest, riskeert achttien maanden cel. Nochtans bekocht hij zijn inbraak vorig jaar al cash. De dief werd betrapt door de toen 85-jarige pastoor Poels, die hem met een stevige rechter tegen de grond werkte. De Kung Fu-pastoor zelf hield daar toen wel een gebroken hand aan over.

De 33-jarige Gunter K. uit Herk-de-Stad zag op 16 juli vorig jaar zijn kans schoon. Hij drong binnen in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest en probeerde de offerblokken open te breken met een lepel. Maar dat was buiten de toen 85-jarige pastoor Jozef Poels gerekend. Toen hij de dief betrapte, haalde hij uit met een stevige rechter. Iets wat hem in Diest de bijnaam Rocky opleverde en zelfs tot heuse fanpagina leidde op Facebook: De Kung Fu-pastoor uit Diest.

'Goeie' slag

"Die dief was onder invloed van drugs, dat zag je gewoon", herinnert pastoor Poels zich. "Het enige wat ik nog weet is de slag die ik hem heb gegeven toen. Dat was echt een goeie", lacht de intussen 86-jarige pastoor. Al bleek de rechter van pastoor Poels niet meer wat hij geweest was, want de dief veerde opnieuw recht, wierp de geestelijke op de grond en zette het op een lopen.


Ondermeer voor die feiten moest de 33-jarige man zich gisteren komen verantwoorden voor de correctionele rechter in Leuven. Daarnaast stond hij ook terecht omdat hij op 4 juli vorig jaar een rugzak en portefeuille had gestolen. Volgens het openbaar ministerie is de man geen onbekende voor het gerecht en liep hij al verschillende veroordelingen op voor ondermeer drugs en diefstal. Zijn advocaat pleitte voor een werkstraf.

Rechters moeten straffen

De pastoor laat de bestraffing aan de rechter. "Wat hij ook krijgt, dat maakt voor mij niet uit. De rechters weten beter hoe ze hem moeten straffen",zegt hij.


De rechter hield de zaak in beraad en doet uitspraak op 17 september. (KCL)