Den Aak vaart naar veiliger haven

GEVISEERD KUNSTWERK KRIJGT NU PLAATSJE AAN ZIEKENHUIS

Kunstenaar Edwin Degelin bij zijn herstelde Aak, die nu nog aan zijn atelier staat.
Bollen Kunstenaar Edwin Degelin bij zijn herstelde Aak, die nu nog aan zijn atelier staat.
Den Aak krijgt een nieuw en veiliger plaatsje. Het kunstwerk dat tot twee keer toe in de Demer werd gegooid door vandalen komt nu aan het ziekenhuis te staan. "Dit keer zit hij in de grond verankerd. Hij staat er bovendien beter in het zicht van de mensen. Uiteindelijk komt hij er beter tot zijn recht dan aan de Zichemsepoort", zegt kunstenaar Edwin Degelin (67).

Op 24 september vond een buurtbewoner de boot op zijn kant in de Demer. Hij was met betonnen onderstel en al van de oever in het water geduwd. Precies een jaar eerder hadden vandalen dezelfde streek uitgehaald. De Diestse gemeenschap reageerde onthutst. Stemmen gingen op om Den Aak op een andere plaats neer te zetten, waar 's nachts meer verlichting en sociale controle is. "Ik zou hem aan de paardentrap vlakbij de reling zetten, dan kunnen ze hem er niet overheen tillen", zei een verbouwereerde Degelin toen.


In zijn atelier in Assent staat de herstelde boot nu te wachten om opnieuw geplaatst te worden. In overleg met het gemeentebestuur is een andere locatie gekozen.


"We gaan hem bij het ziekenhuis zetten, vlak bij de ingang van de dienst spoedgevallen. Daar is veel meer beweging en sociale controle dan aan de Zichemsepoort. Op deze plek komt het werk zeker tot zijn recht. Het staat tussen twee grote bomen, niet ver van de Demer, waar die mooi kronkelt. Er is overigens camerabewaking op de site."

Kunstenaar Edwin Degelin had heel wat werk om zijn boot te herstellen na de vandalenstreken.
Bollen Kunstenaar Edwin Degelin had heel wat werk om zijn boot te herstellen na de vandalenstreken.

Vastschroeven

Degelin heeft wel voorzorgen genomen. "Deze keer staat het geheel vast in de grond. Ik heb vijf dwarsbalken van de spoorweg aan elkaar gezet als ondervlak. Hierop wordt de boot vastgemaakt. Dit ondervlak wordt in de grond geschroefd. De technische dienst van de stad brengt de plaatsing volgende week in orde."


Voorafgaand aan de plaatsing heeft Degelin heel wat herstellingswerk verricht. De boot had grotere averij opgelopen dan bij zijn eerste duik in 2016. "Door de val was het ijzeren geraamte helemaal verwrongen. Ik heb het terug in de plooi gekregen met een hydraulische pomp. Alleen lukte het niet. Een kameraad is mij komen helpen. Het ijzer moest verhit worden om in de vorm te blijven en het hout moest tegelijk nat gesproeid worden om niet te verbranden. In het stadsmagazijn hadden we nog wat van het oorspronkelijke hout op overschot liggen, heipalen die uit de Demer zijn gehaald tijdens de grote openlegging. De mast was half afgebroken. Ik heb nog een stuk hout gevonden dat er mooi op past."


De kunstenaar liep ook emotionele schade op, maar kan intussen alweer lachen. "Ik ging geloven dat de daders het echt op mij gemunt hadden. Het is nog altijd een raadsel hoe ze de boot hebben kunnen verplaatsen. Ik had de takel van de jeep nodig om hem een stukje dichterbij te trekken." Degelin laat zich niet afschrikken om met zijn werk naar buiten te komen. "Volgend jaar zou ik een overzichtstentoonstelling willen geven met mijn beeldhouwwerken en schilderijen."

Bollen