Demowoning toont hoe je bespaart op energie

Twee medewerkers van IGO, gedeputeerde Tie Roefs, directeur van de Kringloopwinkel Paul Stessens, gids Karin Kuipers en Schepen van Ruimtelijke ordening Bart Stals.
Foto Van De Weyer Twee medewerkers van IGO, gedeputeerde Tie Roefs, directeur van de Kringloopwinkel Paul Stessens, gids Karin Kuipers en Schepen van Ruimtelijke ordening Bart Stals.
In de Kringwinkel Hageland is tot en met 26 april een 'demowoning' ingericht. Je kan er je licht opsteken over hoe je in huis energie kan besparen en een gezondere manier van wonen schept.

Je krijgt er tips over verlichting, isolatie, ventilatie, verluchting, duurzaam omgaan met huishoudtoestellen en hoe je vocht en schimmels uit je huis weert. 60% van het huishoudbudget gaat naar verwarming. De demowoning toont hoe je die hap uit het budget kan beperken met eenvoudige ingrepen. Karin Kuipers, projectmedewerker milieu bij IGO geeft er uitleg aan groepen.


"We richten ons vooral op kansarmen en mensen die in verouderde huizen wonen. De rondleidingen worden geïnitieerd door de OCMW's van Diest en Scherpenheuvel. Ook scholen komen de volgende dagen langs."


"De huishoudens in Diest zijn verantwoordelijk voor 41% van de CO2-uitstoot in onze stad", zegt Bart Stals, schepen van Ruimtelijke ordening. "Het is belangrijk dat gezinnen goed geïnformeerd zijn over energiebesparende maatregelen. We hebben de ambitie om tegen 2020 de uitstoot van CO2 met 20% te verminderen."


De demowoning is tijdens de openingsuren van de Kringwinkel te bekijken. Tijdens de vrije inloopmomenten kan iedereen aan Kuipers vragen stellen, op 8 april van 14 tot 16 uur, op 11 april van 9 tot 11 uur en op 19 april van 14 tot 16 uur. (VDWT)