Basisschool Station ontwikkelt traject op maat voor tennistalent (10)

GROTE BELOFTE ZITA BERCKMANS BEGINT OP NIEUWE SCHOOL VOOR SPORTCARRIÈRE

De tienjarige Zita Berckmans tijdens de tennistraining.
Foto Bollen De tienjarige Zita Berckmans tijdens de tennistraining.
Zita Berckmans (10) uit Tielt-Winge is een grote tennisbelofte. Vanaf 1 september gaat ze naar de basisschool Station, die haar alle ruimte geeft om te trainen bij KTC Diest. Haar ouders verhuizen volgend jaar ook naar de Oranjestad. "Je ziet je kind opgroeien met dit talent. Ze verdient het om alle kansen te krijgen", zegt mama Sandra.

Zita speelt al vanaf haar vijfde bij KTC Diest. Intussen staat ze minstens 15 uren per week op de tennisbaan. In haar leeftijdscategorie is ze de nummer één in Vlaanderen en ze werd uitgekozen voor het Kids Development Team, een select groepje jeugdspelers dat training krijgt van Tennis Vlaanderen. "Twee jaar lang zijn we met haar naar die trainingen in Wilrijk en Tessenderlo gereden", zegt mama Sandra Vanderborght (43). "Jammer genoeg is het budget door de tennisfederatie gehalveerd. Van de zeven spelertjes bleven er maar vier meer over. Zita raakte haar plaats kwijt. Ze was net iets te groot voor haar leeftijd en daardoor minder beweeglijk, vond de federatie."


"Ik was erg teleurgesteld toen ik mijn plaats verloor", zegt Zita, "maar ik kan hem nog terugkrijgen, als ik goeie resultaten haal in tornooien. Ik blijf werken om te bewijzen dat ik in het team hoor."


Tennis Vlaanderen gaf haar een statuut waarmee ze per week zes lesuren van school mag overslaan om te kunnen trainen. Haar vorige school Sint-Joris gaf haar die vrijheid, al was het iedere keer een half uur rijden van Sint-Joris-Winge naar de club in Diest. "Dat vergde best wat planning", zegt Sandra. "Bij een aantal scholen in Diest zijn we gaan informeren of flexibele lesuren mogelijk waren. Haar coach Nick heeft goede contacten met directeur Hoeyberghs van Station. Die stond ervoor open."

Alle kansen geven

"Mijn klasgenootjes in Sint-Joris-Winge zijn bedroefd dat ik naar een andere school ga", zegt Zita. "Ze kijken er wel naar uit om mij later te zien spelen als proftennisster." De ouders van Zita verhuizen volgend jaar van het landelijke Tielt-Winge naar het centrum van Diest. "Waar we nu wonen moeten we alle verplaatsing met de wagen doen. Onze dochter zou graag met de fiets of te voet naar de club of de school gaan. Je ziet je kind opgroeien met dit talent en probeert haar alle kansen te geven om het te ontwikkelen. Anders weten we later nooit hoe ver ze het geschopt zou hebben."


Het wordt voor Zita wel even wennen op 1 september. In Diest moet ze nog nieuwe vrienden maken en bovendien heeft Station een bijzondere manier van lesgeven. "Vorig schooljaar zijn we al een kijkje gaan nemen. De klassen heten er 'nesten' en de leerlingen volgen elk hun traject", zegt Sandra. "De gemiste uren op school haalt Zita op met zelfstudie. Ze is een voorbeeldige leerlinge en kan goed zelfstandig werken."

Talentgericht onderwijs

"Wij proberen binnen de eindtermen ruimte te creëren voor de ontwikkeling van eigen talenten", zegt Tom Hoeyberghs, directeur van Station. "Bij ons volgen de leerlingen elk hun programma, onder begeleiding van de leerkrachten. Zita is de eerste leerlinge met een heel specifiek talent. Wij hebben geen tennisbaan op de speelplaats. Deze samenwerking met KTC is dan ook bijzonder."


KTC Diest heeft vruchtbare grond. Clijsters, Dewulf, Flipkens en Wickmayer werden hier gekneed tot topspelers. "We hebben een traditie van goede jeugdwerking", zegt Nick Vanmechelen, Zita's coach. "De school Station is vooruitstrevend in talentgericht onderwijs. Zita is daar een mooi voorbeeld van. Ze krijgt de ruimte om te gaan trainen. Ik zal haar gaan afhalen na school en breng haar ook thuis. Volgend jaar wordt dat nog makkelijker als ze in Diest woont. De verhuizing zal naar niveau opkrikken."