Afgerichte hond uit Kaggevinne mag voor België naar WK: “Lara leeft als een topsporter”

De bordercollie Lara uit Kaggevinne mag dit weekend naar het wereldkampioenschap ‘FCI obedience’ in Tsjechië. “Bij ons leidt ze een leven als topatleet”, zeggen baasjes Jelte Van Camp (26) en Kelly Huygens (28) van het trainings- en revalidatiecentrum Canifit.
Lara vertegenwoordigt ons land op het WK voor afgerichte honden.
Tom Van de Weyer Lara vertegenwoordigt ons land op het WK voor afgerichte honden.

“Lara is nu zes jaar en staat op het hoogtepunt van haar mogelijkheden”, zegt Jelte, die haar ‘handler’ ofwel trainer is. “Ik kocht haar als puppy in een nest bij een gezin thuis. Toen ze vijf maanden oud was kwam haar talent boven. In de hondenschool mocht ze al gauw naar de klas voor gevorderden. Toen ze 2,5 jaar was nam ik haar voor het eerst mee naar een wedstrijd en stond ze meteen op het podium.”

Altijd in top 3

In vrijwel iedere wedstrijd zit Lara bij de top drie. In oktober vorig jaar was ze tweede in de GP van België. In mei was ze eerste in de Belgian Winner, waaraan ook buitenlandse honden deelnamen. Ze is vicekampioen van België.

Bij de kinesist kreeg ze een laserbehandeling en ze volgde hydrotherapie op een onderwaterloopband. Bovendien krijgt ze een uitgelezen voeding. Die bestaat niet alleen uit hondenbrokken, maar ook uit shakes

Kelly

Obedience, ofwel gehoorzaamheid, is een discipline in de hondensport waarin een afgerichte hond een traject van opdrachten afwerkt. Hij moet de geur van het baasje kunnen onderscheiden en wordt ook getest op snelheid en hoe goed hij kan luisteren. “De jury beoordeelt heel streng, zelfs op de manier van apporteren. Lara zit in de hoogste categorie Van FCI obedience”, zegt Jelte.

Jelte, Kelly en Lara zijn klaar om te vertrekken naar Tsjechië.
Tom van de Weyer Jelte, Kelly en Lara zijn klaar om te vertrekken naar Tsjechië.

Het WK van FCI (de Fédération Cynologique International) wordt volgende week gehouden in het Tsjechische Kladno. De beste 120 honden ter wereld doen mee. Lara is één van de vier Belgische honden. “Momenteel zetten we alles in op de voorbereiding van het WK. Elke dag wordt minstens een halfuur getraind, op techniek, conditie en explosiviteit”, zegt Kelly. “Deze week hebben we in Wallonië een generale repetitie gehouden. Ze bracht het er goed van af.”

Lara traint gezwind, ook al had ze onlangs een blessure.
Tom Van de Weyer Lara traint gezwind, ook al had ze onlangs een blessure.

Massage

Nochtans was Lara zes weken buiten strijd door een blessure die ze opliep tijdens een stage in Engeland. “Ze had twee verstuikte tenen en een schouderblessure. Ze moest veel rust nemen en kreeg massage en stretching om soepel te blijven”, zegt Kelly. “Bij de kinesist kreeg ze een laserbehandeling en ze volgde hydrotherapie op een onderwaterloopband. Bovendien krijgt ze een uitgelezen voeding. Die bestaat niet alleen uit hondenbrokken, maar ook uit shakes. Ze leeft zoals een atleet.”

“Zondag vertrekken we naar Tsjechië met onze persoonlijke coaches Jean-Luc Janssens en Nathalie Kieffer die deze sport al jaren kennen. Het WK loopt van 4 tot en met 7 juli. Op donderdag en vrijdag is het onze beurt. De twintig beste plaatsen zich voor de finale op zondag. Het zal niet gemakkelijk worden, want de toppers in deze discipline zijn regerend wereldkampioen Italië en de Scandinavische landen.”

“Dit is onze eerste deelname aan het WK. We hopen met Lara een mooi parcours af te ronden. Een plaats bij de vijf beste Belgische prestaties ooit is zeker mogelijk.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Soraja Salluyts

  Mooi hondje en mooie foto

 • Kurt Wylin

  Daarom vinden die het net leuk, het baasje is de leider van hun roedel.

 • Jorne Van Camp

  Kristof Degros, als broer van Jelte, dus ook heel dicht bij Lara en de andere honden, kan ik je verzekeren dat Lara dit echt geweldig vindt! Ze kijkt elke dag uit naar haar trainingen en zal je niet gerust laten tot ze haar sport heeft kunnen uitoefenen. Zoals in het artikel al staat: zij is een topsporter! Ook de andere honden hebben hier een grote liefde voor. Maar het is zeker een feit dat honden dit ook graag doen om hun baasjes blij te maken dat is waarvoor honden leven. Groetjes, Jorne

 • Kristof Degros

  Ik vraag me soms af of die honden dit echt wel leuk vinden, of het maar doen om hun baasjes te plezieren.