20.000 leerlingen vlot geëvacueerd na bomalarm in scholen

Ontruiming loopt gesmeerd en zonder paniek, hoewel valse berichten circuleerden

Alle scholen van Aarschot en Diest, zo’n 20.000 leerlingen werden woensdagvoormiddag geëvacueerd. 45 gebouwen werden onderzocht op mogelijke explosieven. Uiteindelijk bleek de kust veilig te zijn. De coördinatie tussen de politie en stadsbesturen liep gesmeerd.
Duizenden leerlingen kwamen samen op de Demervallei in Aarschot.
Bollen Duizenden leerlingen kwamen samen op de Demervallei in Aarschot.

Woensdag in de vroege ochtend werd in Westerlo een anoniem briefje gevonden waarop stond dat er om 10 uur een bom zou ontploffen in een school in Westerlo, Aarschot of Diest. De Hagelandse stadsbesturen namen het zekere voor het onzekere. Een machtsontplooiing kwam op gang. De politiezones van Aarschot en Demerdal-DSZ kregen de steun van de zones Hageland en Getevallei en van de ontmijningsdienst Dovo met speurhonden. Rond 8.30 uur begon de ontruiming van alle scholen. In Diest ging het om 22 gebouwen, in Aarschot 23 gebouwen. Diest telt 8.500 leerlingen, Aarschot 10.000.

De leerlingen in Aarschot werden opgevangen in de sporthal en de stadsfeestzaal in de Demervallei. In de zes deelgemeenten werden kerken en parochiezalen opengezet. Zo’n 5.000 leerlingen van De Prins en KSD In Diest verzamelden in CC Den Amer en de sporthal Karteria. In de deelgemeenten werden alle ontmoetingscentra opengesteld. In de foyer van Den Amer werden de kleuters van KSD opgevangen, waar ze tekeningen konden maken. “We hebben de kleintjes verteld dat de politie een grote oefening houdt”, zeggen de juffen.

Geen paniek

Het was woensdag, dus maar een halve dag school. “De politie had ons gezegd dat we niet meer hoefden terug te keren. Het onderzoek zou te lang duren”, zegt Els Claes, algemeen directeur van KSD. “De evacuatie verliep ordelijk. Alle klassen werden verzameld op de schoolpleinen en zijn dan rustig naar de verzamelpunten gewandeld. Er was geen paniek. Via smartschool lichtten we intussen de ouders in, dat ze hun kind mochten komen ophalen.”

“Twee jaar geleden hebben we al eens een evacuatie moeten organiseren, toen enkel voor de campus Sint-Jan, waar een gaslek was ontstaan bij werken. Iets van deze omgang is nieuw voor ons”, zegt Claes. “De communicatie met de politie en de stad verliep evenwel feilloos.”

Leerlingen wachten bij Den Amer om te worden opgehaald door hun ouders.
Tom Van de Weyer Leerlingen wachten bij Den Amer om te worden opgehaald door hun ouders.

“We hadden net een proefwerk Frans”, zeggen Kyara Bertels, Febe Vancamp en Irem Sahin (allen 13) van De Prins. “We zaten nog maar net neer toen iemand kwam zeggen dat we de school moesten verlaten. Pas toen we bij Den Amer aankwamen, werd gemeld dat het om een bomalarm ging. Onze ouders zijn onderweg naar hier. Ze hebben hun werk meteen laten staan.” Enkele ouders die al aankwamen, waren vol lof over de coördinatie. “We moeten dit toch ernstig nemen. Tegenwoordig kan je niet zeker genoeg zijn.”

Verkeersinfarct

Via sociale media verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Dat zorgde voor een toeloop van bezorgde ouders. Politieagenten moesten het verkeer regelen. Op de Nijverheidslaan en de toegangswegen van Diest ontstond rond 10 uur een lange file, door de ouders die hun kinderen weer kwamen ophalen. Ook in en om Aarschot ontstond een verkeersinfarct. Ouders wilden zo snel mogelijk hun kind zien, hoewel de scholen hadden meegedeeld dat ze op een veilige locatie waren bijeengebracht.

Het was filerijden om op de Demervallei te geraken.
Bollen Het was filerijden om op de Demervallei te geraken.

Intussen gingen op Facebook valse geruchten de ronde dat ergens een spijkerbom was ontploft en er op een andere plaats een brand zou geweest zijn. De zuidelijke politiezones Hageland en Getevallei ontkrachtten het ‘fake news’ dat de scholen in hun gemeenten ook ontruimd werden.

De politie kamde de scholen in Diest uit met zo’n 40 agenten en de hulp van twee speurhonden. In Aarschot werd de omgeving van de scholen korte tijd afgezet, het uur waarom de vermeende bom zou ontploffen. Nadien werd het speurwerk hervat. In het instituut Sancta Maria ontstond even opschudding toen een achtergelaten zak werd aangetroffen. Het bleek om sportkledij te gaan. Bij de ‘sweeping’ werd uiteindelijk niets gevonden. De scholen van Aarschot werden weer vrijgegeven om 12 uur, die van Diest om 14 uur.

Een snuffelhond aan het werk bij de campus van De Prins in Diest.
Tom Van de Weyer Een snuffelhond aan het werk bij de campus van De Prins in Diest.
Bij Sancta Maria werd een zak gevonden, maar dat bleek loos alarm.
Bollen Bij Sancta Maria werd een zak gevonden, maar dat bleek loos alarm.

Burgemeesters Christophe De Graef (Diest) en Gwendolyn Rutten (Aarschot) bedanken de stadsbesturen en hulp- en politiediensten voor de samenwerking. Al de scholen gaan donderdag weer open. In Diest worden de scholendirecties uitgenodigd op een debriefing met de burgemeester en de politie. Aarschot voorziet een infomoment, eerst met de scholen, en daarna met de leerkrachten en leerlingen om hen verder te begeleiden.

De kust was veilig in Diest en Aarschot, al zou volgens goede bronnen een poging tot brandstichting ontdekt zijn in Westerlo. Er wordt onderzocht of dit iets te maken heeft met het bomalarm. Het onderzoek naar de anonieme bommelder is in handen van het parket in Turnhout.

De dader riskeert een gevangenisstraf tot twee jaar, een werkstraf en een boete. Alle kosten van de politie-inzet en de ontruiming kunnen op hem of haar verhaald worden. Dit kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. In een recent geval moest een student die valse meldingen deed 380.000 euro betalen. Als de bommelder minderjarig is verschijnt hij voor de jeugdrechter. De ouders kunnen een beroep doen op de familiale verzekering om de onkosten te betalen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.