'Tennisrij' wil kinderen laten sporten na school

KTC DIEST BEGINT MET SPORTIEF ALTERNATIEF VOOR KINDEROPVANG

Enkele leden van de 'tennisrij' van KTC.
Foto VDWT Enkele leden van de 'tennisrij' van KTC.
Kinderen kunnen vanaf september meestappen in de 'tennisrij' van KTC Diest, een sportief alternatief voor gewone kinderopvang. "Na schooltijd zoeken we niet de luie zetel op, maar het tennisveld waar een namiddag gezonde lichaamsbeweging geboden wordt."

"Kinderen bewegen steeds minder", zegt tennisleraar Nick Vanmechelen (32). "Na de schooluren zitten velen misschien de hele namiddag bij oma in de zetel. In de reguliere kinderopvang staat ook niet vaak sport op het programma. tennisclub KTC wil een brug slaan tussen school en sportactiviteiten. Als kinderen in onze rij aansluiten worden ze geprikkeld om te bewegen."

Begeleide wandeling

Om de sportievelingen te verzamelen put Vanmechelen uit een lange traditie van de Diestse scholen. "Als scholier stond ik zelf ook in de rij. Dat was in de tijd dat veel leerlingen nog in de binnenstad woonden. Na het laatste belsignaal stapten we onder aanvoering van een leraar te voet naar huis. Zoals een bus stopt bij haltes, verlieten leerlingen de rij als we bij hun huis aankwamen." Hoe zal de 'tennisrij' er precies uitzien? "In plaats van naar huis en de luie zetel, wandelen we naar het sportveld", legt Vanmechelen uit. "Onze tennisleraars zullen om 15.15 uur bij de schoolpoort staan en de leerlingen die zijn ingeschreven te voet meenemen. Iedereen krijgt een fluohesje. De begeleide wandeling gaat naar de zaal Karteria, waar onze indoortrainingen doorgaan. De kinderen rusten wat uit, krijgen een drankje en een stukje fruit. Daarna doen we samen aan algemene bewegingsoefeningen en wordt er een balletje geslagen. De kinderen hoeven zelf geen sportkledij mee te brengen. De club voorziet rackets. Om 18 uur is de opvang ten einde en kunnen de ouders hun pupil komen ophalen."

Vijf- en zesjarigen

De rij is bedoeld voor leerlingen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. "Onze club telt al een 50-tal leden in die leeftijdscategorie, vijf- en zesjarigen. Drie scholen doen mee aan de rij: Sint-Jan en Voorzienigheid van de katholieke scholen KSD en basisschool Station van het gemeenschapsonderwijs. We geven brieven mee voor de ouders. Wie wenst kan zijn of haar kind inschrijven. We hopen dat andere scholen later ook aansluiten." De opvang start vanaf september, elke dinsdag. "Als de formule aanslaat, gaan we ermee door in het tweede semester en kunnen we bij mooi weer ook naar de openluchtterreinen aan het Warandepark komen." Voor een heel semester betalen de ouders 100 euro. "Daarvoor krijg je vijftien dinsdagen opvang, wat heel goedkoop is. Ik betaal zelf 27 euro per dag voor de crèche van mijn kind. Aan deze opvang zal de club financieel weinig of niets overhouden. Het fruit en de drankjes krijgen we van Delhaize. We willen vooral kinderen aanzetten om aan sport te doen. Uiteraard hopen we jonge leden bij te krijgen en wie weet vloeien er enkele toptalenten uit voort." Inschrijven kan vanaf 22 augustus op www.ktcdiest.be/tennisrij.