"Hij was de eenzaat van de klas"

ZELFMOORDTERRORIST PARIJS BILAL HADFI HEEFT OP SCHOOL GEZETEN IN KTA2

Bilal Hadfi, één van de daders van de aanslagen in Parijs.
Foto Kos Bilal Hadfi, één van de daders van de aanslagen in Parijs.
Bilal Hadfi, een van de terroristen die vorige week zichzelf opblies aan het Stade de France in Parijs, heeft nog een tijdje schoolgelopen in Diest. Op het KTA2 studeerde de jongeman, toen 18 jaar, een half jaar Informatica. "Hij was een beetje de eenzaat van de klas, maar dat hij dit zou doen, hadden we niet verwacht", klinkt het bij zijn voormalige klasgenoten.

Half januari 2013 arriveerde Bilal Hadfi, die op dat moment in Neder-Over-Heembeek woonde, voor de eerste keer in Diest. "Hij was op aandringen van zijn moeder van school veranderd. Hij ging eerst naar school in Sint-Agatha-Berchem, maar zijn moeder wilde hem weghalen van de grootstad. Hij koos voor de richting Informatica in het vijfde jaar", zegt algemeen directeur van de scholengroep Adite Guy Beckx. "Hij verbleef zelfs even in ons internaat, omdat hij van Neder-Over-Heembeek moest komen. Maar daar kon hij niet aarden, dus besloot hij na een paar dagen over te stappen op pendelen. Dat zorgde ervoor dat hij regelmatig te laat was op school."


"Hij was bijna nooit in de les en de keren dat hij er wel was, zat hij nooit op te letten. Hij zat naar websites te surfen over auto's", vertelt zijn voormalige klasgenoot Seppe Vandezande (20) uit Paal. "Hij was een beetje een vreemde kerel. Hij sprak ook nooit met ons. Alleen met een aantal andere moslims op school sloeg hij weleens een praatje."


"In september 2013 vertrok Bilal alweer naar een andere school in het Brusselse. We moesten hem een C-attest geven, omdat hij gezakt was, deels omdat hij vaak aanwezig was. Hij moest dus sowieso van richting veranderen, maar hij veranderde meteen ook van school waar hij een BSO-richting begonnen is", zegt Beckx.

Geschrokken

Dat het de foute kant uit zou gaan met Bilal en dat hij later zelfs als tiener naar Syrië zou trekken, had directeur Beckx niet zien aankomen. "We hebben toen niks gemerkt van enige radicalisering. Integendeel, hij was een normale jonge gast. Hij kwam van een correcte familie. We zijn geschrokken dat hij zoiets kon doen. Hij is ook zo'n korte tijd bij ons geweest. De leerkrachten praten wel over hem nadat bekend raakte dat hij een van de daders in Parijs was, maar we kenden hem niet goed, omdat hij hier maar een half jaar gebleven is en hij vaak afwezig was."

Amper contact

Ook op school klinkt de reactie dat ze dit nooit verwacht hadden. "Aan sommigen kan je het zien dat ze radicaliseren, maar aan Bilal helemaal niet", klinkt het. "Hoewel het een rare kerel was, was ik toch wel een beetje geschrokken dat het om de Bilal ging die bij ons in de klas gezeten had. Toen ik het nieuws hoorde over de aanslagen, ben ik meteen gaan kijken of het over dezelfde Bilal ging. We hebben nooit iets aan hem gemerkt in de klas, maar eigenlijk hadden we ook amper contact met hem."