"Geen plaats in magazijn"

STAD MOET EIGEN AFGEDANKTE WAGENS OP BEVEL VERWIJDEREN VAN DEMEROEVER

Het 'autokerkhof' op de Demeroever, voor alle wagens werden gesleept.
Louis Van Roey Het 'autokerkhof' op de Demeroever, voor alle wagens werden gesleept.
Acht afgedankte wagens van de gemeente moeten op bevel van OVAM weggehaald worden van de Demeroever. "We gaan ze even verderop bij het oude magazijn zetten", zegt burgemeester Laurys. "Daar wachten ze ofwel op de sloop ofwel op kandidaat-kopers. Plaatsgebrek voor ons rollend materieel is er niet."

Diestenaar Louis Van Roey merkte de bestelwagens op toen hij in het containerpark kwam. "Je zag ze er staan op onverharde grond vlak bij de oevers van de Demer. Als die wagens olie lekken, krijg je bodemverontreiniging. Er zijn zo veel garages moeten sluiten omdat ze niet aan de strenge milieuregels konden voldoen. De stad zou een voorbeeldfunctie moeten hebben en ze niet daar neerpoten, en al zeker niet in het zicht van bezoekers van het recyclagepark." Van Roey diende op 11 mei een klacht in bij de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, die toeziet op de sanering van bodems.


De stad greep meteen in om het provisoire autokerkhof op te ruimen. Maandag zijn de stadsdiensten vijf wagens komen ophalen, na instructies van OVAM, die de klacht van Van Roey ontvankelijk verklaarde. Drie andere wagens zijn dinsdag weggehaald. "Het zijn voertuigen die niet meer door de keuring zijn geraakt of die niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen", zegt een medewerker van het stadsmagazijn. "Hoe lang ze hier hebben gestaan, weten we niet precies."


De gemeente heeft 15 bestelwagens, vier grote vrachtwagens en een veegwagen. "Grasmaaiers inbegrepen hebben we zo'n 70 nummerplaten van voertuigen in gebruik. Heel wat rollend materieel blijft buiten staan", zegt de medewerker. "Operationele voertuigen staan vaak buiten, omdat er geen plaats is in het magazijn. De bodems van aanhangwagens hebben we moeten vernieuwen, omdat ze continu buiten stonden. De veegwagen staat momenteel buiten, maar in de winter hoort hij binnen te staan."

Diestenaar Louis Van Roey diende een klacht in tegen het autokerkhof.
Tom Van De Weyer Diestenaar Louis Van Roey diende een klacht in tegen het autokerkhof.

Geen weet van die auto's

De gemeente maakt zich niet druk om de voertuigen. "OVAM heeft de stad gevraagd om de wagens te verwijderen", bevestigt Joke Geets, diensthoofd Milieu. "Mij was niet bekend dat ze daar stonden. Er is niet veel plaats om ze elders te zetten. Het voormalige containerpark naast Karteria is een optie. Sommige van de voertuigen zijn klaar voor de schroothoop, andere kunnen nog worden verkocht."


"Een aantal van die wagens reed twee maanden geleden nog", sust burgemeester Jan Laurys (DDS). "Ze hebben er heus geen jaar gestaan. Ze stonden er tijdelijk om te worden opgehaald door kandidaat-kopers. We krijgen ze elke keer verkocht." Laurys ontkent dat er plaatsgebrek is voor het gemeentelijk rollend materieel. Hij heeft geen verklaring waarom de wagens daar werden gezet. "Mij was dit niet bekend. We gaan de voertuigen nu stallen bij het oude magazijn van Janssens aan de Nijverheidslaan, naast de kringwinkel." Eén van de wagens, een donkere Volkswagen met het logo van de stad, trof de redactie aan op het verharde terrein van het voormalige containerpark naast Karteria.