'Bultenparcours' deze zomer hersteld

HASSELTSEBAAN NA 10 JAAR EINDELIJK RECHTGETROKKEN

Stijn Verheyden bij het fietspad voor zijn deur, een van de vele plaatsen op de steenweg waar de straat is omhoog gekomen.
Foto Tom Van De Weyer Stijn Verheyden bij het fietspad voor zijn deur, een van de vele plaatsen op de steenweg waar de straat is omhoog gekomen.
Het bultenparcours van de Hasseltsebaan wordt na tien jaar eindelijk rechtgetrokken. De stad maakte na lang procederen een overeenkomst met de aannemer. Die zal in augustus op eigen kosten de weg herstellen. "In amper zes weken tijd? Dat zou ons verbazen", reageren de bewoners.

De gewestweg tussen Tessenderlo en Lummen is in Deurne een 'Bobbejaanland' vol bulten, zoals een bewoner het noemde. In 2008 werden tussen ontmoetingscentrum de SOK en de grens met Tessenderlo nieuwe riolen, een nieuw wegdek en fietspaden aangelegd. Enkele maanden later doken al mankementen op. Waterslikkers duwen het fietspad en de asfalt vuistdik omhoog. Op het wegdek ontstonden golvende builen van wel een decimeter dik. Diest stapte in 2009 naar de Rechtbank van Eerste Aanleg. Aannemer Nijs had minderwaardige materialen gebruikt, was het oordeel van een expert in 2014.

Aannemer

In januari van dit jaar werd de aannemer veroordeeld tot 859.000 euro herstelkosten aan Diest. Nijs overwoog in beroep te gaan. "Om een nog langere proceduregang te vermijden zijn we nu een dading overeengekomen", zegt schepen van Openbare werken Bart Stals (DDS). "De aannemer zal de schade herstellen en opdraaien voor de kosten. Op 2 augustus starten de werken. Zes weken later moeten ze klaar zijn."


Vanaf de SOK tot aan het kruispunt bij café Moderne zal de fundering volledig worden uitgegraven en komt er een nieuwe toplaag. Van het kruispunt tot aan de grens met Tessenderlo zullen enkel plaatselijk stukken hersteld worden aan de waterslikkers.


De bewoners reageren gelaten. "Toen in 2007 de aanleg begon was gezegd dat de werken een half jaar zouden duren. Ze hebben uiteindelijk vier jaar aangesleept", zegt Simone Verboven, cafébazin van Moderne. "Als het dit keer weer zo lang duurt, kan ik beter sluiten. Onze jaarlijkse wielerkoers was gepland op 27 augustus. We gaan ze niet organiseren, hoewel op de infoavond werd gezegd dat de werken tegen die dag klaar zijn."


Een verbeterd wegdek komt geen dag te laat, maar zal de snelheid weer doen toenemen, oordelen veel bewoners. "De bulten zijn inderdaad een natuurlijke rem. Op dit ogenblik is het in ieder geval een veilige baan", zegt burgemeester Jan Laurys (DDS).

Ongeval

Nochtans hebben veel bewoners wielertoeristen zien stuiteren over de baan. "Drie jaar geleden is hier een motard zwaar onderuit gegaan en tegen mijn gevel beland, toen hij verrast werd door de bulten", zegt Jens Govaerts. "Het zal ons benieuwen dat ze dit deel van de straat in zes weken helemaal afschrapen en opnieuw asfalteren. Kunnen we nog met onze auto van onze oprit?"


"Zes weken is heel schrap berekend", vindt ook ondernemer Stijn Verheyden. "Het hoeft maar enkele dagen te regenen en de werken liggen al stil. Er zou nog een infovergadering mogen komen om de juiste fasering van de oplapwerken bekend te maken. Gaan ze dat stukje voor stukje doen, of alles in één keer? Voor mijn oprit moet een nieuw fietspad gegoten worden. Ik zou tien dagen niet op mijn eigendom kunnen met de bestelwagen. Wie gaat hier een overbrugging leggen, de stad of de aannemer?"