Snelheidsduivel moet schadevergoeding van 78.000 euro betalen na wilde achtervolging

Henk Deleu
Een 21-jarige man uit Diepenbeek moet 78.775 euro schadevergoeding betalen omdat twee agenten gewond zijn geraakt tijdens een wilde achtervolging. De man, die met een enkelband thuiszit, werd hiervoor al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden met uitstel.

De feiten speelden zich af op Paasmaandag 2017 toen de Limburgse wegpolitie een beschadigde Seat met vijf inzittenden aanmaande om naar de kant van de E313 te rijden. In plaats daarvan gaf de bestuurder plankgas . “Met snelheden van 200 kilometer per uur en meer reed hij door Opgrimbie en vloog hij over vluchtheuvels om naast een combi, die een rotonde blokkeerde, door te vliegen”, beschreef de advocaat van de agenten de dollemansrit.

Live op Facebook

Achtervolgd door de federale en lokale politie reed de jongeman weer de snelweg op en reed vervolgens een patrouillewagen aan die hem probeerde klem te rijden. Aan de op- en afrit had de politie van Maasmechelen een wegblokkade opgesteld met een paardentrailer. Om aan die blokkade te ontkomen, reed hij in op een agente. Haar collega’s vuurden op de banden van de auto, maar daarbij raakten ze ook de agente. Vijftig minuten na het begin van de achtervolging kon de auto gestopt worden omdat hij niet meer verder kon rijden met zijn doorzeefde banden. De inzittenden hadden de hele achtervolging rechtstreeks uitgezonden op Facebook.

Blijvende arbeidsongeschiktheid

Twee agenten liepen verwondingen op.  De rechter stelde vorig jaar een deskundige aan die de agenten moest onderzoeken.  De agenten vroegen een schadevergoeding van respectievelijk 7.151 euro en 10.512 euro. Daarnaast vroeg de werkgever van de agenten, de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, ook de terugbetaling van de medische kosten, de uitbetaalde weddes tijdens het ziekteverlof van de agenten, de kosten voor de blijvende arbeidsongeschiktheid en de herstellingskosten van de politieauto. Die rekening bedraagt 61.112 euro, plus gerechtskosten
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  En pers die auto tot een blokje. Gedaan met rijden. En die inzittenden mee verantwoordelijk houden omdat ze de bestuurder niet tegenhielden maar het precies leuk vonden omdat ze alles live streamen. Rijbewijs afnemen, verzekering annuleren en meer van dat zodat ie opnieuw verplicht les moet volgen, opnieuw moet beginnen met verzekering op hoogste bedrag en nieuwe auto kopen.

 • Paul Philippaerts

  Geloof er maar allemaal niet te veel van. Als die kerel geen eigendom heeft en geen werk heeft gaat die juist niks betalen. Justitie dat is een klucht een stemmingmakerij die de gewone man in de straat moet doen geloven dat justitie hard optreedt. En een rijverbod daar weet iedereen toch al wel van dat die zo goed als nooit wordt nageleefd, als je niet de auto in beslag neemt en dan nog.

 • mertens jean

  Zonder kans op uitstel of afstel LEVENSLANG rijverbod en auto in beslag en verkopen. Al de onkosten laten betalen.

 • johanneke li

  alles laten betalen tot de laatste cent! en zijn "vrienden" laten opdraaien voor hun ramptoerisme, want dat is die streaming van de beelden van de achtervolging! als ze het dan toch zo leuk vonden mogen ze er mee voor opdraaien!

 • paul stockmans

  levenslang rijverbod is hier wel op zijn plaats