Mobiele escape room stimuleert ondernemingszin

Een student zoekt een oplossing om uit de mobiele escape room te ontsnappen. Mét de zogezegde examenvragen.
Foto Mine Een student zoekt een oplossing om uit de mobiele escape room te ontsnappen. Mét de zogezegde examenvragen.
Stad Hasselt, Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt willen samen jongeren motiveren om meer ondernemingszin te tonen. Deze week vindt de kick-off van hun tweede projectjaar plaats. De bijhorende uitdaging is opvallend: dring het kantoor van de directeur of rector binnen en steel het examen.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat leerlingen effectief inbreken in het kantoor van directeur van PXL Ben Lambrechts of rector van de universiteit Luc De Schepper. Wel moeten ze deze week trachten een speciaal ingerichte mobiele escape room door te komen. Per team van vier personen krijgen zij twintig minuten. De escape room doet deze week alle campussen aan en je kan je er ter plaatse inschrijven. Op deze manier laat het project, met de naam 'Pitch Please', de jongeren kennismaken met ondernemende vaardigheden. "Jongeren moeten meer de weg vinden naar het starten van een eigen onderneming waarbij ze kunnen rekenen op de expertise en begeleiding van StudentstartUP PXL-UHasselt en Limburg StartUp", verduidelijkt schepen van economie Tom Vandeput (CD&V).

Samenwerken

Volgens De Schepper maakt het niet uit of de jongeren nu ondernemer dan wel werknemer worden. "Dat ze inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt met een breed palet aan skills is één van onze prioriteiten." Dat vindt ook Lambrechts: "Het initiatief spreekt studenten op een verfrissende manier aan. Goed kunnen samenwerken, is één van de belangrijkste vaardigheden en de wereld heeft nood aan ondernemende mensen."

Hogeschool PXL

Geheel in het thema was het student-ondernemer Bernard Geuns die de mobiele escape room ontwikkelde. "Niet alleen studenten, maar alle jongeren vanaf zeventien jaar zijn welkom om deel te nemen", geeft schepen van Jeugd Valerie Del Re (sp.a) nog mee. Vandaag staat de escape room aan Hogeschool PXL op campus Elfde Linie. Morgen en overmorgen vind je hem aan UHasselt in Diepenbeek bij gebouw D. Op 15 november is er een inspiratiecafé aan Kaai16 waar ervaringen over het opstarten van een onderneming worden gedeeld. Het snelste team van de escape room krijgt een prijs. (BVDH)