Diepenbeek kant zich tegen uitbreiding H.Essers op Ford Genk. Voka betreurt ‘politieke spelletjes’

Mine Dalemans
De gemeente Diepenbeek dient bij de provincie bezwaar in tegen een vergunning die stad Genk enkele jaren geleden al verleende voor H.Essers. Het transportbedrijf bouwt momenteel een magazijn op de C-zone van Ford Genk, maar Diepenbeek vreest hinder door vrachtwagens. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, betreurt die “politieke spelletjes”.  “In plaats van uit te pakken met procedures zouden overheden beter samenwerken.”

H.Essers zet een magazijn met elf hallen neer op een terrein van zo’n 160.000 vierkante meter. Het gaat om de C-zone op de voormalige site van Ford Genk aan de zijde van de Henry Fordlaan. 

Volgens het schepencollege van Diepenbeek zal dat nieuwe magazijn meer verkeer op de N76 én veel hinder in het gehucht Lutselus met zich meebrengen. “We hebben bezwaar ingediend bij de provincie”, zegt schepen van Omgeving Hugo Leroux (Groen). “We vrezen vooral dat er veel extra vrachtwagens vanuit de N702 (Henry Fordlaan) zullen komen. Die mondt uit op de nu al erg drukke N76 in Diepenbeek. Dat betekent toenemende hinder in de omgeving van de school van Lutselus. En dat vinden wij onverantwoord. Een alternatief zou een aansluiting richting Bilzen zijn. We gaan ervan uit dat de deputatie van de provincie een oplossing vindt, die rekening houdt met onze bezwaren. Is dat niet het geval, dan zullen we ons met het schepencollege beraden over hoe we hier verder mee omgaan.”

Schepen Hugo Leroux (links) naast burgemeester Rik Kriekels.
rv Schepen Hugo Leroux (links) naast burgemeester Rik Kriekels.

Milieufanatisme

Voka – Kamer van Koophandel Limburg betreurt die gang van zaken van de gemeente Diepenbeek. Ze roept op tot samenwerking. “Deze beslissing is contraproductief voor het ondernemerschap en het welzijn en de welvaart in onze regio. Ondernemersdossiers mogen nooit een middel zijn om andere dossiers (de mobiliteit aan Lutselus, red.) terug onder de aandacht te brengen”, reageert gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.
RV Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

“De investeringen en tewerkstelling die onze provincie al misliepen door milieufanatisme zijn enorm. Laat de politiek nu ook geen stokken in de wielen beginnen steken. Het wordt tijd dat kosten en baten objectief worden afgewogen.”

Verankering in Limburg

Johann Leten wijst in dat verband ook op de beloftes die H.Essers in maart maakte. Toen kondigde het bedrijf nog extra investeringen aan, die de logistieke grootspeler verankeren in Limburg. “Een krachtig signaal, dat het bedrijf vertrouwen heeft in zijn mensen en de logistieke troeven van de provincie. Het is cruciaal dat de politiek dat vertrouwen nu niet beschaamt. Verscheidene overheden moeten samenwerken en het algemeen belang voor ogen houden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.