Batterij elektrische fiets vliegt in brand tijdens het opladen: huis onbewoonbaar verklaard

Toen brandweerzone Zuid West Limburg ter plaatse kwam bleek het al te gaan om een uitslaande brand.
Toon Royackers Toen brandweerzone Zuid West Limburg ter plaatse kwam bleek het al te gaan om een uitslaande brand.
Langs de Jeugdstraat in Diepenbeek is een uitslaande woningbrand ontstaan nadat er een elektrische fiets werd opgeladen. Even nadat de batterij werd aangesloten op het stopcontact rond 18 uur, begon die al hevig te roken, waarna de vlammen oversloegen naar zijn huis. Toen brandweerzone Zuid West Limburg ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al hoog door het dak naar buiten.

Eigenaar Emiel Vanlangenaeker wilde na een ritje maandagavond zijn fiets opladen, in de garage achter zijn huis aan de Jeugdstraat. Maar dat zorgde al meteen voor storingen. Enkele minuten later ontplofte zelfs de batterij, met een grote steekvlam als gevolg. Die deed een brand ontstaan achteraan het huis. Buurtbewoners snelden met tuinslangen de bewoners ter hulp. De vlammen waren op dat moment al overgeslagen naar het huis, en bereikten snel het dak. Intussen was ook al alarm geslagen bij brandweerpost Hasselt.

Huis onbewoonbaar

“Bij onze aankomst ging het al om een hevige en uitslaande brand,” zegt Luitenant Marc Tijs van brandweerzone zuid West Limburg. “Helaas maakt dat het blussen moeilijker. We hebben er alles aan gedaan om nog zoveel mogelijk te redden.” Tijdens het blussen werden nog snel enkele meubels en waardevolle spullen naar buiten gedragen. Maar de schade blijkt toch bijzonder groot. Het huis werd onbewoonbaar verklaard. De bewoners kunnen terecht bij familie.

“Het ziet ernaar uit dat de brand inderdaad veroorzaakt is door het opladen van een elektrische fiets,” zegt ook brandweerofficier Thijs. “Helaas zijn dat soort problemen al vaker voorgekomen. Een belangrijke tip kunnen we alvast meegeven: zorg dat alle apparatuur zoals de lader, de batterij en de fiets op elkaar zijn afgestemd. Soms heb je ook erg goedkope exemplaren. De ervaring leert dat bij die fietsen het risico op brand groter is.” 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Men laad NIETS op zonder wakker of in de buurt te zijn! En een fiets is nog niks. Maar als je een hëél klein bertje kennis hebt van electriciteit en mechanica, kruip je NOOIT nog in een electrische auto! De 1ste generatie Tesla’s krijgen sleet, en in de VS ontploften er al meerdere! 16.000 li-ion accu’s onder je kont verwerkt in het hele chassis! Koffer van een hybride al gezien? Knal er maar eens in! Dat zal NOOIT werken, en men zal het pas aanvaarden na x aantal doden!

 • BERT VAN ELST

  wat gaat da worden als iedereen elektrisch gaat rijden, lang leve de diesel

 • Robert DE REU

  Is de toekomst volgens de Groenen, met gegarandeerd veel werkgelegenheid voor Brandweer en Ambulanciers.

 • Yvan Lissens

  Inderdaad het risico van de elektrische fiets en auto. Voor een fietsbatterij zou men een brandvrij kastje kunnen ontwikkelen, waar je ook de telefoon kan in opladen. Voor een auto ligt dat moeilijker, natuurlijk.

 • Filip Catz

  Lithium ontbrandt spontaan bij contact met water en is moeilijk te blussen. Ik denk dat het belangrijk is dat de lader gegarandeerd afschakelt zodra de accu vol is, en vooral moet men beseffen dat beschadigde accu's best niet meer opgeladen worden.