Actiegroep plant betoging tijdens inhuldigingswandeling Natuurpunt in Diepenbeek: “Bomenkap is niet te verantwoorden in deze tijden”

Kunstfotograaf Jonny Vekemans is de drijvende kracht achter ‘Laat staan die plataan’.
Mine Dalemans Kunstfotograaf Jonny Vekemans is de drijvende kracht achter ‘Laat staan die plataan’.
Actievoerders gaan komende zaterdag betogen tijdens de voorstelling van de beheerswerken in het Diepenbekerbos en de Maten op de grens van Genk en Diepenbeek. Natuurpunt heeft daar met steun van de Vlaamse overheid het oorspronkelijke landschap hersteld. Daarvoor zijn wel heel wat bomen gerooid, en dat kan niet meer in tijden van klimaatopwarming, vinden de tegenstanders.

Vrijwilligers van Natuurpunt willen zaterdag de resultaten van de beheerswerken in het Diepenbekerbos laten zien aan het publiek. “Je krijgt duiding en informatie over de uitgevoerde werken en de verhoogde natuurwaarden die we in de toekomst meer kansen willen bieden,” aldus de uitnodiging van Natuurpunt. “Afsluiten doen we met een drankje waarbij alle deelnemers nog de mogelijkheid krijgen om na te kaarten over de toekomstvisie van de Maten.” 

Natuurpunt benadrukt nog dat de werken uitgevoerd zijn in het kader van de ‘subsidies eenmalige werken’ van de minister van Leefmilieu. Bij de start van de werken was dat Joke Schauvliege (CD&V). Het project wil de vijvers, de dijken, de heide en de stuifduinen in de oorspronkelijke staat herstellen.

Doodsengelen

Kunstenaar Jonny Vekemans trok al herhaaldelijk aan de alarmbel, net als de actiegroep ‘Laat staan die Plataan’. Zij zagen met pijn in het hart een groot aantal bomen verdwijnen in het gebied. De fotograaf maakte een reeks portretten met doodsengelen, omdat hij vond dat de mens zichzelf aan het vernietigen is. 

“We hopen dat onze activiteit toch op een serene manier kan doorgaan,” zegt voorzitter Richard Vuurstaek van Natuurpunt in Diepenbeek. “Een betoging tijdens onze werfwandeling? Voor mij is iedereen welkom. We verzamelen om 14 uur aan de parking ‘De Pengel’ aan de Havenlaan. We willen iedereen die dat wil meenemen in het gebied om uitleg te geven over wat we gedaan hebben, en wat we graag op termijn willen bereiken.”

Zoals een verbouwing

Of die bomenkap in tijden van klimaatopwarming dan wel zo een goed idee was? “Niet alleen bomen nemen het schadelijke CO2 uit de lucht. Er zijn veel meer planten die dat kunnen,” zegt Vuurstaek. “Planten die ook in de winter aan fotosynthese doen, en die dus het hele jaar door een heel goed middel zijn tegen de klimaatopwarming. Ik snap best dat dit soort werken vragen oproepen. Vergelijk het met een huis dat je gaat verbouwen: daar zijn ook eerst sloopwerkzaamheden voor nodig. Maar als het klaar is, wordt het wel veel mooier. Zo is het precies ook met deze werken in de Maten.” 

De betogers hebben echter een andere visie, en betreuren dat een groot aantal oude bomen uit het landschap moesten sneuvelen. Zij verzamelen zaterdag eveneens op de parking aan de Pengel. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.