“Zo’n wijnkelder kom je maar één keer in je leven tegen”: grootste wijncollectie ooit in de Benelux onder de hamer

Winefield's Auctioneers.
Karolien Coenen Winefield's Auctioneers.
Een unieke wijnverzameling gaat onder de veilinghamer. De Wijnmakelaarsunie, ooit de grootste wijnimporteur van België en het levenswerk van John Monard, werd in juni 2018 failliet verklaard. De unie stond bekend als dé Belgische distributeur van iconische wijnhuizen als Leroy, Romanée-Conti en Petrus. Tijdens het ruim 50-jarige bestaan bouwde ze de straffe collectie op, die ze tentoonstelde in wijnkelders in Diepenbeek.

De betonnen bewaarkelder onder de Diepenbeekse Wijnmakelaarsunie is een paradijs voor wijnliefhebbers. Meters Château Margaux, La Tour, Le Pin en Mouton staan er gestapeld. Er pronkt tussen een rij Château Lafite-Rothschild zelfs een exemplaar van 1982. Eind 2010 werden hiervan nog twaalf flessen verkocht voor 40.250 euro. In een grote houten kist onder glas prijken alle jaargangen Mouton Rothschild sinds 1945. Sindsdien liet het huis etiketten ontwerpen door kunstenaars als Picasso en Miro. Prijs: 1000 tot 12.000 euro per fles, in totaal zo’n 130.000 flessen. 

Maar het levenswerk van John Monard werd failliet verklaard. Monard is lid van de erg discrete Monard-familie, waarvan oudste broer Georges ooit tot het beruchte ‘wonderbureau’ van de CVP-jongeren behoorde, met onder meer Jean-Luc Dehaene en Wilfried Martens, en die later doorgroeide tot de primus inter pares van de Vlaamse en federale administratie. Ook een ronkende naam als die van Justin Onclin, vandaag de grootste wijnmakelaar op de Belgische markt, begon ooit als commercieel directeur van de toenmalige Wijnmakelaarsunie in 1979, waar hij de passie voor het product van John Monard meekreeg. Om maar te zeggen dat John Monard in het topsegment van de Belgische elite meedraaide.

Doris Vroom van Winefield's Auctioneers.
Karolien Coenen Doris Vroom van Winefield's Auctioneers.

Bikkelharde concurrentie

Maar de concurrentie was bikkelhard, want de Belgische wijnhandelaren betwisten onderling slechts een kwart van de wijnmarkt: de rest wordt ingenomen door de supermarkten en grote makelaars. Daarnaast kan de Belgische wijnliefhebber nu ook terecht bij steeds meer buitenlandse online wijnshops met een groter assortiment, snelle levering en scherpe prijzen. De e-commerce van wijnen staat hier nog niet op dat niveau. Kortom, de Wijnmakelaarsunie ging failliet.

Doris Vroom van Winefield's Auctioneers samen met haar hond Jacky.
Karolien Coenen Doris Vroom van Winefield's Auctioneers samen met haar hond Jacky.

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Curator Hubert Berghs vertrouwde de unieke collectie toe aan veilinghuis Troostwijk Auctions. Omwille van het exclusieve karakter van een aantal wijnen werkt Troostwijk samen met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. De eerste topkavels gaan op 24 maart live onder de hamer bij Wijnkasteel Genoels-Elderen, vlakbij de voormalige kelders van de Wijnmakelaarsunie in België. Een kleine week nadat Troostwijk op 18 maart online gaat met een deel van de collectie. “We zijn nu zo ver dat we de ruim 130.000 flessen tussen de twee veilingplatforms hebben verdeeld, het is voor ons van belang om secuur te bepalen waar welke wijnen het beste geveild kunnen worden en zo voor de schuldeisers het maximale eruit te kunnen halen”, zegt Andy Vons, van Troostwijk Auctions.

"Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar een keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijk fles”
RV "Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar een keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijk fles”

Magnum Mouton Rothschild 1947

“Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar een keer in je leven tegen, elke kist die opengaat onthult weer een uitzonderlijk fles”, aldus Doris Vroom van Winefield’s Auctioneers. 

“Stel je voor, de grootste collectie Leroy ter wereld in één verzameling.  Een deel van die Leroy’s is al getaxeerd en beschreven voor de eerste veiling. Daarnaast bestaat de eerste veiling uit Bourgogne-iconen als Domaine La Romanée-Conti, Coche-Dury en Clos de Tart. Voor een magnum Romanée-Conti 2005 zal een koper minstens 25.000 euro moeten neerleggen.”

Er zitten gerijpte flessen bij zoals een selectie vintage ports uit de legendarische jaren 1963 en 1945. Maar Petrus en andere Bordeaux-huizen ontbreken ook niet. “Mijn wijnhart begon wel sneller te kloppen toen ik de magnum Mouton Rothschild 1947 kon authentiseren. Hij is in uitzonderlijk goede staat, dus dat is toch wel een snoepje in deze eerste veiling wat mij betreft", zegt Doris. De waarde van deze enkele fles wordt geschat op 7.100 à 10.400 euro.

Meerdere veilingen

Vanaf midden maart zullen er meerdere live en online veilingen worden georganiseerd. Zowel op www.troostwijkauctions.com/wine als op www.winefields.com kan de veilingkalender gevonden worden.

Winefield's Auctioneers.
Karolien Coenen Winefield's Auctioneers.
Doris Vroom van Winefield's Auctioneers.
Karolien Coenen Doris Vroom van Winefield's Auctioneers.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.