"We zien fouten vóór er iets gezet is"

OPEN WERVENDAG TOONT DOORBRAAK VAN VIRTUEEL BOUWEN

Bezoekers kunnen met een virtuele bril al eens zien hoe de binneninrichting van een bouw zal zijn.
Mine Dalemans Bezoekers kunnen met een virtuele bril al eens zien hoe de binneninrichting van een bouw zal zijn.
Virtueel bouwen is niet langer een ver-van-ons-ons-bedverhaal. De Open Wervendag in onze regio toont zelfs een doorbraak van digitale toepassingen in de bouw. Meer nog, Limburg is koploper. De Conferatie Bouw geeft met de Bouwcampus - een expertisecentum voor de bouw in Limburg - het voorbeeld.

"We bouwen twee keer", vertelt Herman Verwimp van aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek, een voorloper in het virtueel bouwen. "Eerst zetten we de hele bouw in 3D op computer, en daarna zetten we de bouw effectief recht. "Momenteel staat de ruwbouw van de Bouwcampus recht. Nu is het wachten op de inrichting. Mensen die gisteren de campus bezochten kregen in primeur een digitale rondleiding zonder de campus te betreden. Ze kregen in een keet op het bouwterrein een virtuele bril op. "Ze zien hoe de aankleding van het gebouw er straks zal uitzien. Meer nog, ze lopen er zelf door en beleven de omgeving als echt", aldus Verwimp.

Mine Dalemans

Alles op voorhand

En daar blijft het niet bij. "De klant kan ook op voorhand kiezen welke vloer en welke kleur het beste past in de bouw", verduidelijkt hij. "Zelfs de groenaanleg en het uitzicht 's avonds kan de klant ervaren nog voor één spade in de grond wordt gestoken." Gijbels liet het BIN-model - wat staat voor Building Information Modelling - los op de Bouwcampus. "Eerst lieten we een drone over het bouwterrein vliegen", licht Verwimp toe. "Met geolocatie bepalen we de exacte plaats waar de bouw moet komen. Vervolgens laten we een maquette van het gebouw in 3D printen. Daarna realiseren we de bouw in 3D-beelden op computer." Virtueel bouwen geeft heel wat voordelen in vergelijking met de klassieke manier van bouwen. "We kunnen nu vervroegd inspelen op de fouten en problemen die opduiken in de bouw", laat Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg weten. "We sparen tijd uit. Hadden we de campus klassiek gebouwd, dan duurde dat anderhalf jaar. Nu is de werf gebruiksklaar in elf maanden. Bovendien valt virtueel bouwen goedkoper uit. We besparen op een budget van 3,5 miljoen euro meer dan 350.000 euro, ofwel 10 procent. En het bouwproeces verloopt sneller."

Bezoekers kunnen ook afdalen in de werfput van woon- en winkelproject Quartier Bleu aan de Kanaalkom.
Mine Dalemans Bezoekers kunnen ook afdalen in de werfput van woon- en winkelproject Quartier Bleu aan de Kanaalkom.

Grootste werf

Op de Limburgse Open Wervendag werd een aantal markante gebouwen opengesteld. De grootste bouwwerf in Vlaanderen staat aan de kanaalkom in Hasselt waar Quartier Bleu - een ondergrondse parking voor 2.500 wagens, 450 appartementen en 13.600 vierkante meter winkelruimte op een totale oppervlakte van 65.000 vierkante meter - in de steigers staat. Meer dan 3.000 mensen bezochten de werf. Ze daalden via trappen af in een reusachtige bouwput van 12 meter diep. De eersten die een rondleiding kregen waren de naaste buren van Quartier Bleu. Een aantal klaagde over stofhinder en lawaai. Ook vonden ze het hinderlijk dat het storten van beton tot in de avonduren uitliep. "Om hen tegemoet te komen, staken we briefjes met de planning van de werken in zo'n 200 bussen van omwonenden", legt Jeroen Libbrechts uit. Dat was te omslachting. "We hebben nu een website gemaakt waar omwonenden met vragen en klachten terechtkunnen." Een goeie zet, zo blijkt. Het aantal klachten is praktisch tot nul herleid. "We hadden meer last van de vroegere dancing Versuz dan van de werf", zeggen Filip Giraldo en Johan Fabbro, buren van Quartier Bleu.

Mine Dalemans