“Komend oudjaar blijf ik bij mijn hondje”: brandweerman trekt aan alarmbel inzake vuurwerk

Brandweerman Rob en zijn hond Charlie met de campagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’.
Brandweer Zuid-West Limburg Brandweerman Rob en zijn hond Charlie met de campagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’.
De campagne van de brandweer ‘Ik knal zonder Vuurwerk’ moet de burgers wijzen op de gevaren van vuurwerk. “We wensen elkaar het allerbeste, en tien minuten later rukken we uit voor brandwonden en losgebroken paarden", vertelt brandweerman Rob Jans, die dit jaar bij zijn hondje blijft.

Een stoere brandweerman met een bang hondje in de armen. Het hoort bij de campagne van brandweer Vlaanderen en verwijst naar de gevaren van vuurwerk op oudjaar. Leed voor mens én dier. Op de foto staan niemand minder dan Rob Jans en zijn beagle Charlie uit Diepenbeek. “De campagne werd bedacht via Brandweer Vereniging Vlaanderen, maar met Zuid-West Limburg zijn we meteen op die kar gesprongen", vertelt Rob Jans.

Zijn carrière begon in 1987 en sindsdien zag hij héél wat veranderen. “Ik mag gerust zeggen dat ik het alsmaar erger heb zien worden. Vrienden en familie wensen elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar, en vaak is het tien minuten later al prijs. Brandwonden door vuurwerk, losgebroken dieren, alarmen die overal afgaan door luide knallen waardoor we nutteloos onderweg zijn. Hagen en struiken die in brand schieten door verdwaalde pijlen. Weinigen die er bij stilstaan, maar het leed is groter dan het plezier.”

Het gebeurt dat paarden zo hard panikeren dat ze hun nek breken

Brandweerman adjudant, Rob Jans

“We kennen genoeg voorbeelden van mensen wiens kledij in brand schoot of het vuurwerk in de hand ontplofte. Eigenlijk allemaal ongevallen die op zo’n avond niet hadden moeten gebeuren.” Ook zijn hondje Charlie heeft schrik van vuurwerk. “En nochtans kan hij veel verdragen: wagens die tuten, allemaal geen probleem. Maar vuurwerk, nee. Het gebeurt dat paarden zo in paniek slaan, dat ze hun nek breken of dat honden ver weg lopen.”

Gemeente verantwoordelijk

Wettelijk is het verboden in ons land om vuurwerk af te steken. Nochtans maken heel wat gemeentebesturen een uitzondering tussen 23 uur en 1 uur ‘s nachts. “Eigenlijk onbegrijpelijk dat je dan wél eventjes gevaarlijke dingen mag doen. We zijn zeker niet tégen vuurwerk, maar vinden dat de gemeente zoiets moet organiseren. Centraliseren op één plek waar je alles onder controle hebt en de veiligheid primeert. Eén moment waar ook nog eens veel mensen samen zijn. Kan gezellig zijn.”

Positief is dat het aantal zware verkeersongevallen met oudjaar is gedaald doorheen de jaren. “We willen als brandweer niet zélf plots de wet bepalen, maar mensen doen nadenken. Let alsjeblieft op. Natuurlijk heeft niet iedereen huisdieren, maar hou rekening met elkaar.”

En wat met Charlie komend oudjaar? “Dan ben ik dicht bij hem, want ik ben dit oudjaar niet van dienst. Ik zit dan thuis bij de familie, maar mijn collega’s zullen met volle goesting eropuit gaan. Hopelijk voor geen énkel ongeval inzake vuurwerk. En hopen dat Charlie ook niet te veel schrik moet hebben dit jaar." 

Meer info via www.ikknalzondervuurwerk.be.

De campagne met brandweerman Rob en zijn hond Charlie.
Brandweer Zuid-West Limburg De campagne met brandweerman Rob en zijn hond Charlie.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Onsia

  Mijn hond is daarop getraind. Die maakt daar niets van. Die staat te kijken aan het raam... voor hem is het hetzelfde als donder en bliksem. Vindt hij ook normaal.

 • Dries Tekelenburg

  Mooie actie en groot gelijk; veel succes!

 • paul piens

  ben ook geen voorstander van vuurwerk;, maar maak een dier van jongs af vertrouwd met knallen en het zal later niet meer panikeren.

 • Eduard Maes

  Mijne huidige Dobermann kan het vuurwerk niet schelen, maar ik heb er ene gehad die ervan zot werd. Dus graag: stop het vuurwerk

 • Rayan El Arami

  Ik heb familie in Leopoldsburg wonen vlak aan een verkaveling. In die gemeente wordt vuurwerk helaas ook getolereerd tussen 23 en 1 uur op oudejaarsavond. Maar elk jaar zijn er die de regels aan hun laars lappen! En daar zijn er bij die vlak achter een dierenarts wonen! Waar mogelijk zieke dieren ondergebracht zijn die de extra stress kunnen missen als koude pap. Dit jaar heeft krapuul er zelfs al vuurwerk zitten uittesten in november en zoals gewoonlijk de rommel gewoon achter gelaten!