Verongelukte Yapsi (23) reed niet met ‘speed pedelec’: “Hij had helemaal géén helmplicht”

Fietsersbond Deurne betreurt dat ‘speed pedelecs’ en gewone elektrische fietsen worden verward

Yapsi kwam in de nacht van 23 op 24 maart zwaar ten val in de Jozef Verbovenlei in Deurne.
RV Yapsi kwam in de nacht van 23 op 24 maart zwaar ten val in de Jozef Verbovenlei in Deurne.
Yapsi Espantosa Luis (23), de mede-eigenaar van het Spaanse restaurant Las Mañas die op 24 maart bij een fietsongeval overleed, reed niet met een ‘speed pedelec’, maar met een ‘gewone’ elektrische fiets. “Die haalt 25 km/u. Yapsi had dus helemaal géén helmplicht.”

Yapsi kwam in de nacht van 23 op 24 maart zwaar ten val in de Jozef Verbovenlei in Deurne. Hij was op de terugweg van een feestje van zijn korfbalclub. De twintiger overleed later op de dag in het ziekenhuis.

In de eerste officiële communicatie over het ongeval was er sprake dat het slachtoffer (die geen helm droeg) met een ‘speed pedelec’ (een elektrische fiets die tot 45 km/u kan rijden) ten val was gekomen. Bij zo’n supersnelle fiets is het dragen van een helm verplicht.

Die informatie bleek achteraf fout: Yapsi reed met een ‘gewone’ elektrische fiets. “Yapsi reed met een Trek Super Commuter 7. Dat is een gewone elektrische fiets, die maar tot 25 km/u ondersteuning biedt. Yapsi had dus helemaal géén helmplicht”, zegt Fietsersbond Deurne.

Bij de Fietsersbond betreuren ze dat een ‘speed pedelec’ en een gewone elektrische fiets nog te vaak worden verward. “Ook in 2017, bij het dodelijke fietsongeval op de Kattendijkbrug, stelde de politie ten onrechte dat het om een ‘speed pedelec’ ging. Zo wordt het slachtoffer ten onrechte geculpabiliseerd. Dat kunnen wij niet aanvaarden.”

Naar aanleiding van het ongeval van Yapsi roept de Fietsersbond Deurne de stad en het district op om het fietspad op de Jozef Verbovenlei veiliger te maken. “Elke dag staan er auto’s tot op het fietspad geparkeerd.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sierens

  Politie is veelal bevooroordeeld, gaat soms af op zijn eigen mening in plaats van de wet en spreekt in sommige gevallen, zoals hier, zijn mond voorbij.

 • rita Devinck

  Iedereen die met een gewone electrische fiets rijd moet zelf uitmaken of hij een helm draagt of niet denk aan je eigen veiligheid maar verplichten hoeft niet

 • Kurt Dietens

  En ook aan de gewone elektrische fiets wordt geprutst en opgedreven. Rijd met een speed pedelec. Die tot 45km gaat en soms rijden gewone ebikes met mij mee. En zelfs al gehad dat een speed bike mij vlotjes voorbij steekt. Ook daar controles op aub. En strenge straffen

 • Kathy Seyns

  Frank, ik draag ook altijd een helm met de koersfiets, ook met de speedelec maar niet overdrijven hé. Een loper aan 10km/h kan ook vallen, een voetganger kan ook aangereden worden, iedereen een helm op dan? En wat als je van de trap valt??

 • Axel Marckx

  Beste Frank Suys, een geoefend wandelaar stapt ook 6km/u. Dus die moet volgens jou dan ook verplicht worden om een helm te dragen? Misschien ook een helm verplichten als je met de lift gaat, als je in de bus of trein zit... Stop het bepamperen van alles en nog wat.