Twintigkoppige drugsbende krijgt in totaal 47 jaar cel

De correctionele rechtbank heeft de leden van een twintigkoppige drugsbende in totaal veroordeeld tot 47 jaar cel.

De bende, die voornamelijk bestond uit Griekse en Albanese mannen uit het drugsmilieu, werd in het najaar van 2015 opgedoekt. Dat gebeurde eerder toevallig bij een wegcontrole op 13 oktober in de Kempen. In de wagen van een van de bendeleden werden verschillende attributen aangetroffen die nodig waren voor het opzetten van professionele cannabisplantages. Na de controle slaagden de speurders van de federale politie in Turnhout om de volledige bende, gaande van initiatiefnemers tot het verlenen van hand- en spandiensten, in kaart te brengen. Zo bleek dat de bendeleden betrokken waren bij het opzetten en uitbaten van plantages in onder meer Waregem, Kruishoutem, Temse en Deurne.


Het kopstuk van de bende was Artur T. Hij kreeg van de correctionele rechter een gevangenisstraf van zes jaar. De rechterhanden Ferdinant D. en Thellenxe M. kregen elk vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Voor die drie beklaagden legde de rechtbank ook nog een verbeurdverklaring op van z'n 98.000 euro. Dat zouden ze 'verdiend' hebben met hun illegale handeltje.


Van de overige zeventien verdachten werd er ééntje vrijgesproken. De anderen kregen celstraffen tussen twee en vier jaar. Voor al die verdachten werd ook een verbeurdverklaring opgelegd van 2.300 of 8.400 euro. Daarnaast werden ook nog eens twee voertuigen verbeurd verklaard.


In totaal kwamen amper twee van de twintig verdachten naar de uitspraak van de rechtbank luisteren. Het openbaar ministerie vorderde daarop de onmiddellijke aanhouding van zeven van de negentien veroordeelden. De rechtbank ging daar ook snel op in. (VTT)