Roofmoord voor paar honderd euro

DADER STEELT CLUBKAS MOORDBRIGADE ONDERVRAAGT TENNISSERS

De woning in Wommelgem waar Erna Van De Perre (59) vermoord werd door een inbreker. Om zijn sporen te wissen stak de dader nadien een kast in brand.
Klaas De Scheirder De woning in Wommelgem waar Erna Van De Perre (59) vermoord werd door een inbreker. Om zijn sporen te wissen stak de dader nadien een kast in brand.
Een inbreker heeft donderdagnacht de 59-jarige bewoonster Erna Van De Perre vermoord toen die hem op heterdaad betrapte. Daarna ging de dader ervan door met de clubkas van tennisclub Jeedee, waar de man van Erna penningmeester is. De moordbrigade ondervroeg gisteren verschillende leden van de tennisclub maar een spoor naar de dader is er nog niet.

Buurman Joris Goetschalckx was donderdag rond 23.30 uur nog op toen bij de buren plots het brandalarm afging. Hij trok de voordeur open en werd onmiddellijk getroffen door de sterke brandgeur. "Ik ben dan dichter naar de woning van de buren gegaan en zag meteen de vlammen op de benedenverdieping bij de buren. Ik heb eerst de hulpdiensten gebeld en ben dan gaan aanbellen. Er deed niemand open, dus ik ging ervan uit dat meneer en mevrouw niet thuis waren. Ik ken de mensen eerder oppervlakkig ook omdat zij nog maar anderhalf jaar naast mij wonen. Na de bluswerken heb ik vernomen dat de buurvrouw overleden is."

Tennisclub Jeedee in Borsbeek. De echtgenoot van Erna bewaarde de clubkas ervan bij hen thuis.
Klaas De Scheirder Tennisclub Jeedee in Borsbeek. De echtgenoot van Erna bewaarde de clubkas ervan bij hen thuis.

Man in tranen

De brandweer had niet zo veel werk met de brand. Toen de rook was opgetrokken zagen de pompiers het stoffelijke overschot van Erna Van De Perre liggen. De woning werd onmiddellijk afgegrendeld tot het labo van de gerechtelijke politie ter plaatse was. Urenlang doorzochten speurders het huis en de omgeving.


Buren zagen ook hoe kort na het blussen echtgenoot Jef Van Laethem thuiskwam en te horen kreeg dat zijn vrouw was gedood. "Meneer brak in tranen uit en moest opgevangen worden door ambulanciers", zegt een buur.


Jef Van Laethem en zijn echtgenote Erna woonden vroeger in Deurne waar zij de industriële wasserij Van Laethem hadden. De zaak werd in 2009 overgenomen door het Limburgse Mireille. Jef was al jarenlang lid en penningmeester van de recreatieve tennisclub Jeedee in de Hulgenrodestraat in Borsbeek. Zoals elke donderdagavond ging hij ook eergisteren met enkele vrienden kaarten in de kantine van de tennisclub. Zijn kaartvrienden zagen hoe Jef kort voor middernacht een telefoon met het dramatische nieuws kreeg.


Een zoon die in Brecht woont, was gisteren te aangeslagen om te reageren.


De moordbrigade van de federale politie nodigde vrijdag enkele leden van de tennisclub uit voor een ondervraging. Clublid Walter: Ik kaart normaal gezien altijd mee met Jef en zijn vrienden, maar ik was er donderdag toevallig niet bij. De politie heeft mij vrijdag gedurende twee uur ondervraagd. Heel veel vragen gingen over de clubkas. De dader moet geweten hebben dat Jef de clubkas van Jeedee in huis had. Binnen de club was dat geen groot geheim maar ik kan mij niet indenken dat een lid Jef of Erna iets zou aandoen. Volgens mij is een onbekende dat toevallig te weten gekomen en heeft hij zijn slag willen slaan. Veel geld zal er niet ingezeten hebben. Hooguit enkele honderden euro."

Kast in brand

Het Antwerpse parket gaat uit van de thesis 'roofmoord'. Erna (59) werd vermoord omdat zij de inbreker op heterdaad betrapte of wilde tegenhouden. De dader stak daarna een kast in de woonkamer in brand om zijn sporen uit te wissen. Buren zagen hoe de politie tot vier uur 's morgens ter plaatse bleef. "De hele straat werd verlicht door blauwe zwaailichten en spots van de brandweer. Ik begreep niet wat er gebeurde", zegt overbuurvrouw Nadine Wouters. "Rond 3 uur 's nachts hebben agenten nog met zaklampen de parking van ons transportbedrijf afgespeurd. Blijkbaar zochten zij sporen van een inbreker. Dat de buurvrouw overleden was, heb ik maar pas vrijdagnamiddag vernomen."