Politieman Jan De Ridder krijgt eerste struikelsteen

Verzetsman Jan De Ridder stierf in kazerne Boelcke in Nordhausen op 9 maart 1945.
Foto Benoit De Freine Verzetsman Jan De Ridder stierf in kazerne Boelcke in Nordhausen op 9 maart 1945.
Politieman Jan De Ridder heeft een zogenaamde struikelsteen gekregen voor zijn woning op de Gallifortlei in Deurne.

Struikelstenen zijn een kleine kasseisteen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Rond die stenen was lange tijd discussie omdat de steen individuen herdenkt en niet alle slachtoffers. Sinds kort laat het stadsbestuur dergelijke herdenkingsmonumentjes wel toe. Jan De Ridder ging bij de weerstand en sloot aan bij de Witte Brigades in 1942. Die groep recruteerde vooral bij het onderwijs, de administratie en de politie. De Deurnse politie kreeg de opdracht van de Duitse bezetter de opgepakte joden onder te brengen in de toenmalige cinema Plaza op de Gallifortlei.


Enkele agenten die geen dienst hadden, verstopten zich in de menigte en hielpen twaalf joden ontsnappen langs de tuin van Albert Spitaels. Jan De Ridder was een van hen die hielp bij de actie.


In de nacht van 14 op 15 januari 1944 werden 42 agenten van het korps van Deurne opgepakt. Na de bevrijding keerden er slechts acht terug naar België. Jan De Ridder stierf op 9 maart 1945 in de kazerne Boelcke in Nordhausen, die afhing van het concentratiekamp Mittelbau-Dora. (ADA)