Naaimarathon levert 615 wikkeltruitjes op

In een speciaal atelier naaiden bijna alle leerlingen van de school - ook niet-modestudenten - mee aan de wikkeltruitjes.
Saskia Castelyns In een speciaal atelier naaiden bijna alle leerlingen van de school - ook niet-modestudenten - mee aan de wikkeltruitjes.
De naaimarathon van het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve in Deurne is een groot succes geworden. In een week tijd werden maar liefst 615 wikkeltruitjes en 50 mutsjes voor overleden baby's genaaid. Het Berrefonds zal de kleertjes in vier ziekenhuizen verdelen.

Kleiner kan je het je niet voorstellen: de wikkeltruitjes voor overleden baby'tjes, veel te vroeg geboren waardoor er geen kleertjes voor bestaan. Het Berrefonds verdeelt ze in vier Antwerpse ziekenhuizen in een uniek herinneringsdoosje. De kleertjes dienen om waardig afscheid te nemen. Maar om de voorraad van de vzw aan te vullen hielden alle 130 leerlingen mode van het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve aan de Turnhoutsebaan in Deurne de hele vorige week een naaimarathon.

Tijdens het open naaiatelier op woensdagnamiddag kwamen ouders, grootouders en zelfs wildvreemden mee naaien.
Saskia Castelyns Tijdens het open naaiatelier op woensdagnamiddag kwamen ouders, grootouders en zelfs wildvreemden mee naaien.

Zwaar project

Niet evident. Dat beseften ze op voorhand. "Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij", vertelde Charlotte Ingels (17). In het vijfde middelbaar gewend om hoofdzakelijk mantels en jassen te maken, zouden ze zich nu wagen aan een heel fragiele opdracht. "Het is een zwaar project want we weten heel goed dat wat wij maken, zal zijn voor baby'tjes die niet levensvatbaar bleken."


Ondanks de zware taak is het resultaat verbluffend: 615 wikkeltruitjes en 50 mutsjes zijn in een week tijd in elkaar genaaid. "Na 2,5 dagen - vlak voor de open naaimiddag op woensdag - stond de teller nog maar op 204", reageert Toon Veelaert, technisch directeur van de school. "Er doken die middag oud-leerlingen, stagiaires, ouders, grootouders en zelfs wildvreemden op. Zelfs mensen die nog nooit hadden genaaid."

Noodzaak

Het nut en de noodzaak van het project was iedereen overduidelijk. "Een leerkracht was vroeger verpleegster in Zwitserland en moest daar regelmatig overleden baby's afgeven aan de ouders in een eenvoudige blauwe doek. Het Berrefonds heeft een mooi alternatief."


De vzw is opgericht door Christine Vandenhole, vroedvrouw in het UZA in Edegem. Zij en haar man Wouter Van Hoye verloren in 2007 hun zoontje Berre kort na de geboorte en bedachten het concept met de herinneringsdoosjes.


Info: www.berrefonds.be (SCA)