Granaat gegooid in woning in Deurne: DOVO brengt explosief gecontroleerd tot ontploffing

Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor een uitgebreid sporenonderzoek.
Marc De Roeck Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor een uitgebreid sporenonderzoek.
In de Van Heystveltstraat 16 in Deurne werd afgelopen nacht rond 1 uur een granaat in een woning gegooid. Dat bevestigt de politie. Ontmijningsdienst DOVO liet de granaat rond vier uur gecontroleerd ontploffen op een braakliggend terrein in de buurt.

Woensdagnacht omstreeks 1 uur verbrijzelden onbekende(n) met een steen het raam van de voordeur aan nummer 16 en gooiden een granaat naar binnen. Het springtuig belandde in de kelderverdieping, maar is gelukkig niet ontploft. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en stelde vast dat het te gevaarlijk was om de granaat ver te vervoeren. Ze werd daarom rond vier uur op een braakliggend terrein in de buurt gecontroleerd tot ontploffing gebracht. 

Bij het incident vielen geen gewonden. De woning zelf werd wel ontruimd, net als de naastliggende gebouwen. Ook op straat werd een ruime veiligheidszone ingesteld, maar gezien het vroege uur zorgde dat niet voor problemen. Bij het gecontroleerd tot ontploffing brengen van de granaat was er wel een luide knal te horen. Het parket Antwerpen heeft een onderzoeksrechter gevorderd die het verdere onderzoek dat de Federale Gerechtelijke Politie uitvoert, zal leiden. Voorlopig zijn de feiten gekwalificeerd als vernieling door ontploffing. Er bestaat een sterk vermoeden dat er een link is naar het drugsmilieu. Het huis wordt bewoond door onder andere Gabriel C. die eerder veroordeeld is geweest voor drugsfeiten.

In de Van Heystveltstraat werden in maart 2018 ook al eens twee explosieven naar een woning gegooid, toen wel met een ontploffing en schade aan wagens en gevels tot gevolg. Die zaak werd toen gelinkt met het drugsmilieu.

Rustige straat

De bewoners van het aanliggende huis reageren verbaasd op de granaataanslag. “Omdat we aan het verbouwen zijn, waren we vannacht niet aanwezig”, vertelt Vincent Ekwunor (29). “Toen ik vanmorgen het nieuws hoorde schrok ik, want dit is een rustige straat met families met jonge kinderen.” Volgens Tanya Ekwunor (32) is de Van Heystveltstraat een veilige straat waar - naast de granaataanslag van vorig jaar - nooit iets gebeurt. “De bewoners van het huis zijn lieve mensen met kinderen, dus ik vind het erg dat ze slachtoffer zijn geworden hiervan”, zegt ze. Bang voor een tweede aanslag zijn ze niet: “Wij zijn zelf niet ongerust, maar onze moeders zullen dat waarschijnlijk wel een beetje zijn.”

Het ingebroken raam waar de granaat door werd gegooid.
Marc De Roeck Het ingebroken raam waar de granaat door werd gegooid.
.
Marc De Roeck .
Het terrein waar het explosief tot ontploffing werd gebracht.
Marc De Roeck Het terrein waar het explosief tot ontploffing werd gebracht.
Het gerechtelijk labo, de politie en DOVO kwamen ter plaatse.
Marc De Roeck Het gerechtelijk labo, de politie en DOVO kwamen ter plaatse.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Onder De Wever is Antwerpen alleen maar onveiliger ipv veiliger geworden.

 • Pat Debal

  De Wever uw beleid is ver te zoeken in iedere gemeente of stad dat een N-VA er aan de macht is is het beleid ver te zoeken alleen veel bla bla

 • Luke Vincke

  Die dingen kun je net als eieren per dozijn kopen in Bosnië-Hercegovina voor een paar euro pers stuk. Geeft weer eens aan hoe leuk het vrij verkeer van personen en goederen wel is.

 • Jean Gobin

  iemand die oorlog zoekt zal oorlog vinden ..eigen schuld .

 • anna vandenberg

  Beginnen bij het begin, bij iedereen die met drugscriminelen contact heeft, politie, justitie, politici, advocaten, ambtenaren, testen op coke ook de directe familie. Als iemand van je familie op een kerncentrale gaat werken wordt ook gans de familie gescreend door de staatsveiligheid zonder dat ze het weten. Dan pas kan de drugsoorlog gewonnen worden.