Gezocht: kloppend hart voor district

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DEURNE

Het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Frank Craeybeckxlaan.
Klaas De Scheirder Het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Frank Craeybeckxlaan.
Deurne heeft iets van een Amerikaanse stad. Je weet nooit: wanneer ben ik er nu? Een uitspraak van socialist Frank Geudens. Werk aan de winkel dus om Deurne een echt 'hart' te geven rond de Turnhoutsebaan.

"We hebben goed gewerkt op het masterplan uit de vorige legislatuur", zegt districtsvoorzitter Tjerk Sekeris (N-VA). "Deurne Dorp Noord (Hallershofstraat, Rosenstraat, Joostplaats) zal nog dit jaar heraangelegd zijn als woonerf en Deurne Dorp Zuid (Stalinsstraat, Koraalplaats, Grapheusstraat) volgt begin 2019. We gaan ook de Lakborslei vergroenen en heraanleggen. De pastorij van het Sint-Fredeganduskerkhof kunnen we ermee verbinden, zodat een wandelroute ontstaat naar de Van Couwelaertlei en Frank Craeybeckxlaan."


"Aan het Atheneum ontstaat dan een nieuw plein, een goede plek voor de markt die nu nog op de Lakborslei staat."


"Het huidige bestuur heeft te weinig met 'Hart van Deurne' gedaan, het plan dat we destijds met urbanisten uitwerkten", zegt Frank Geudens, derde op de districtslijst.


"We moeten het centrum trager maken, met een plein en doorgangen voor fietsers en bromfietsers tussen de huizenblokken. Op de Frank Craeybeckxlaan moet je aan één kant een wandelboulevard creëren. Het beste argument voor een centrum? Zorg voor je middenstand. Met een eigen 'kern' zijn er minder verplaatsingen. Veel inwoners gaan nooit in Deurne op café of restaurant. Tachtig procent van hun horecaverbruik gebeurt elders. Deurne heeft ook veel groen, maar toch léven de mensen hier te weinig." (PHT)