Europese primeur in AZ Deurne: 3D-afdruk van ruggenwervel helpt patiënten met botontkalking af van helse pijnen

Dr. Mahieu voert een dergelijke operatie uit. Dankzij de camera boven de operatietafel kunnen chirurgen de nieuwe techniek volgen.
Klaas De Scheirder Dr. Mahieu voert een dergelijke operatie uit. Dankzij de camera boven de operatietafel kunnen chirurgen de nieuwe techniek volgen.
Chirurgen van over de hele wereld zakten deze morgen af naar het AZ Monica in Deurne om er getuige te zijn van een revolutionaire nieuwe techniek om patiënten met botontkalking te helpen. 

Heel wat senioren, voornamelijk tussen 70 en 75 jaar, krijgen te maken met botontkalking of osteoporose op de ruggengraat, met hevige rugpijn tot gevolg. Tot vandaag losten chirurgen dat op door de ruggengraat met vijzen te verstevigen. “De ruggengraat bestaat ruwweg uit een zacht en een hard gedeelte. Traditioneel worden de schroeven vastgezet in het zachte binnenste gedeelte van het bot. Een veel voorkomend probleem hierbij is dat de schroeven op termijn makkelijk loskomen met alle gevolgen van dien: pijn, slechter kunnen bewegen, enzovoort”, legt dr. Geert Mahieu uit van AZ Monica uit. Hij stond samen met dr. Patricia Verstraete van het Orthopedisch Centrum van AZ Turnhout aan de wieg stonden van de nieuwe techniek.

Na vijf dagen mocht ik het ziekenhuis al verlaten en na zes weken platte rust heb ik geen last meer. Al moet ik natuurlijk geen zotte dingen doen hé.

Patiënte Josee

Schroeven in bot

Met name bij osteoporosegevoelige patiënten konden dokters tot voor kort geen langetermijnoplossing bieden. Maar dankzij de nieuwe techniek komt daar verandering in. “Van de wervel, waar schroeven in moeten komen, wordt een 3D-afdruk gemaakt met een daarbij horend perfect passend hulpstuk. Dat hulpstuk moet ervoor zorgen dat de schroeven zo precies worden vastgezet dat ze niet alleen in het zachte gedeelte maar ook in het harde bot worden gefixeerd”, gaat dr. Verstraete verder. Chirurgen uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika en Italië woonden de operatie bij. “Het AZ Monica en het AZ Turnhout zijn de enige ziekenhuizen in Europa waar deze techniek aangeleerd kan worden.”

dr. Patricia Verstraete van het Orthopedisch Centrum van AZ Turnhout en dr. Geert Mahieu van de dienst orthopedie van AZ Monica
Klaas De Scheirder dr. Patricia Verstraete van het Orthopedisch Centrum van AZ Turnhout en dr. Geert Mahieu van de dienst orthopedie van AZ Monica

Revalidatie veel korter

Deze techniek biedt de patiënt heel wat voordelen. Niet alleen is de insnede veel kleiner, vijf centimeter in plaats van vijftien, maar ook de hospitalisatie- en revalidatietijd wordt veel korter. En dat zijn geen fabeltjes, verzekert Josee Buyckx (69) ons. Zij werd een half jaar geleden geopereerd door dr. Mahieu met de nieuwe techniek. “Ik had zware artrose waardoor er zenuwen gekneld zaten tussen twee wervels. Plots kon ik niets meer doen door de pijn. Na een aantal specialisten gezien te hebben, kwam ik uiteindelijk bij dr. Mahieu terecht,” vertelt Josee. Zes maanden later is ze opnieuw de oude. “Ik kan opnieuw wandelen, fietsen en mijn huishouden doen. Na vijf dagen mocht ik het ziekenhuis al verlaten en na zes weken platte rust heb ik geen last meer,” glimlacht ze. “Al moet ik natuurlijk geen zotte dingen doen hé.”

Tijdens de operatie volgden chirurgen van over heel de wereld de operatie. Dr. Verstraete gaf ondertussen uitleg.
Klaas De Scheirder Tijdens de operatie volgden chirurgen van over heel de wereld de operatie. Dr. Verstraete gaf ondertussen uitleg.
Dit kleine hulpstukje wordt door een 3D-printer gemaakt en is uniek per patiënt. Zo kan de chirurg de schroeven op de millimeter nauwkeurig vastzetten.
Klaas De Scheirder Dit kleine hulpstukje wordt door een 3D-printer gemaakt en is uniek per patiënt. Zo kan de chirurg de schroeven op de millimeter nauwkeurig vastzetten.
Josee Buyckx (69) kan opnieuw genieten van een wandel- en fietstocht
Klaas De Scheirder Josee Buyckx (69) kan opnieuw genieten van een wandel- en fietstochtReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.