Daniel (12) droomt van wereldtop

JONGEN WERELDKAMPIOEN SNELSCHAKEN BIJ -14-JARIGEN

Daniel en papa Ben pronken in Chersonissos trots met de trofee van wereldkampioen snelschaken bij de -14-jarigen en met de Belgische driekleur.
RV Daniel en papa Ben pronken in Chersonissos trots met de trofee van wereldkampioen snelschaken bij de -14-jarigen en met de Belgische driekleur.
De 12-jarige Daniel Dardha uit Deurne speelt op een internationaal schaaktornooi op het Griekse eiland Kreta momenteel alle tegenstanders op een hoopje. Met zeven gewonnnen partijen en twee onbesliste kroonde Daniel zich tot wereldkampioen snelschaken bij de -14-jarigen. In het open toernooi, waarin hij tegen volwassenen uitkomt, leidt hij de tabellen. Daniel droomt stilletjes van de absolute wereldtop.

Daniel Dardha is geen gewoon schaaktalent, maar eerder een supertalent. Zijn eerste zetten heeft zijn opa hem aangeleerd. Net zesenhalf was Daniel Dardha toen. Een jaar later nam hij al voor het eerst deel aan een toernooi en op amper achtjarige leeftijd vloog hij al naar Abu Dhabi voor het een WK schaken bij de jeugd. Nu rijgt hij de titels aan elkaar: Belgisch kampioen in de categorie tot 12 jaar, Europees kampioen snelschaken in dezelfde U12-categorie en vice-Europees kampioen in de categorie U14. Een hele zomer lang nam hij deel in wedstrijden in Spanje, Griekenland en Tsjechië.


Maandag veroverde Daniel de wereldtitel snelschaken in Chersonissos, de kroon op het werk zeg maar. Bij snelschaken heb je maar vijf minuten per speler om de hele partij af te werken. Van de negen partijen wist Daniel er zeven te winnen en twee eindigden op een onbesliste remise, goed voor een topscore van acht op negen.


"Ja, hij haalt knappe resultaten. Maar die komen er niet zomaar", zegt Ben, de vader en vaste coach van Daniel. "We trainen samen elke dag anderhalf tot twee uur. Als hij thuiskomt van school maakt hij eerst plichtsbewust zijn huiswerk en dan beginnen we met schaakoefeningen. Het vergt veel inzet van hem. Ook financieel is het niet zo gemakkelijk door de vele reizen. Voor de grote prijzenpot kan je beter een andere sport kiezen. Hij wint soms een laptop of een smartphone."


Toch is schaken de passie van vader en zoon. "Ik kijk graag naar schaakvideo's", zegt Daniel. "Daar leer je veel uit. Ik hou ook van het tactische aspect van het bordspel. Je moet ook vooral heel veel oefenen. Hoe jonger je begint, hoe beter. Mijn zusje is drieënhalf, maar zij zette al haar eerste stukken op het bord! Ooit zal ze mij verslaan, daar ben ik zeker van", zegt Daniel.

Vader Ben en zoon Dardha bezig aan een wedstrijdje schaak.
RV Vader Ben en zoon Dardha bezig aan een wedstrijdje schaak.

Twee clubs

Daniel speelt zowel in Hoboken als in Deurne in clubverband. Misschien kan Daniel ooit in de voetsporen treden van Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen bij het schaken voor volwassenen? "Dat zou mooi zijn, maar ik hoop vooral dat ik andere jongeren aanzet om ook te leren schaken", zegt het schaakwonder nuchter.


"De weg naar de absolute wereldtop is lang", benadrukt vader Ben. "Om een grootmeester zoals Kasparov te worden moet je minstens 10.000 uur gespeeld hebben, wordt wel eens gezegd. Zijn studies Latijn komen trouwens nog altijd op de eerste plaats. Gelukkig krijgt hij van het Xaveriuscollege genoeg vrijheid om tijdens het schooljaar aan internationale wedstrijden deel te nemen."