Exclusief voor abonnees

Bert (59) en zieke zoon Pelle (12) organiseren allereerste BK Puzzelen: “Opbrengst gaat naar onderzoek naar ziekte van Duchenne”

Bert Wollaert en zijn zoon Pelle. De jongen heeft de ziekte van Duchenne.
Klaas De Scheirder Bert Wollaert en zijn zoon Pelle. De jongen heeft de ziekte van Duchenne.
Vlaanderen maakt zich op voor een opmerkelijk toernooi. Bert Wollaert (59) uit Deurne, die een zoontje met de ziekte van Duchenne heeft, organiseert dit voorjaar het allereerste Belgisch kampioenschap legpuzzelen. De opbrengst gaat naar ‘Duchenne Heroes’, een stichting die kinderen met de zeldzame spierziekte wil helpen, en naar een schooltje in Brazilië.

Lang heeft Bert Wollaert de puzzelmicrobe nog niet te pakken. “Zoals elk kind puzzelde ik vroeger wel eens, maar het is niet zo dat ik er écht door gebeten was. Dat is een paar jaar geleden veranderd, nadat ik voor mijn verjaardag een foto van mijn gezin had gekregen. Een foto in puzzelvorm, welteverstaan. Met 1.500 stukjes. Nadat ik die bij elkaar had gelegd, ben ik steeds vaker beginnen puzzelen. En ik ben niet meer gestopt. (lacht).”

Puzzelen doet Bert niet alleen. Hij krijgt de hulp van zijn 12-jarige zoon Pelle, die de ziekte van Duchenne heeft. “Dat is een aangeboren, erfelijke spieraandoening. Zeldzaam ook, want de ziekte treft slechts een op de 3.500 jongens en naar schatting een op de 1 miljoen meisjes”, legt Bert uit. “De ziekte wordt veroorzaakt door de afwezigheid van een bepaald eiwit in de spiercel, waardoor de spieren niet werken zoals het zou moeten. De ziekte verloopt progressief en tast langzaamaan steeds meer spierweefsel aan. Op een gegeven ogenblik is lopen niet meer mogelijk. Patiënten worden doorgaans niet veel ouder dan 30 jaar.”

Aanbieding loopt nog
05dagen20uren45minuten47seconden
  • Lees nu 4 8 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode