Actiegroep daagt Vlaamse overheid voor rechter na ‘illegale uitbreiding’ Antwerp Airport

Actievoerders aan het tunneldak op de Krijgsbaan, aan het einde van de startbaan.
Benoit De Freine Actievoerders aan het tunneldak op de Krijgsbaan, aan het einde van de startbaan.
De actiegroep ‘Verlenging Nooit’ dagvaardt de Vlaamse overheid, de ontwikkelaar en exploitant van de Antwerpse luchthaven en twee Vlaamse ambtenaren. Dat heeft het burgerplatform Vliegerplein donderdag bekendgemaakt. Volgens de actiegroep en twee omwonenden die mee naar de rechter stappen, werd de startbaan van de luchthaven illegaal verlengd en uitgebaat zonder de passende milieuvergunning.

Volgens de actiegroep en omwonenden werd tijdens de ondertunnelingswerken van de Krijgsbaan, die vlak langs de luchthaven loopt, ook een uitbreiding van het luchthaventerrein uitgevoerd. Dit terwijl zowel in het aanvraagdossier als in de vergunningsbesllising expliciet werd opgenomen dat de aanvraag enkel de aanleg van de ondertunneling omvatte.

Na de werken zou de startbaan tien meter langer gemaakt zijn. Ook de baanstrook rond de startbaan werd vergroot en er werd een bijkomende veiligheidszone aangelegd. Daarbij werden onvergunde ophogingen en verhardingen uitgevoerd in een landbouwzone. Bijgevolg worden er niet-vergunde en zonevreemde luchtvaartactiviteiten uitgevoerd, vinden de verzoekers.

Daarom dagvaardt de vzw Verlenging Nooit de Vlaamse overheid, meer bepaald het Agentschap Wegen en Verkeer en het departement Mobiliteit en Openbare Werken, samen met leidend ambtenaren Tom Roelants en Filip Boelaert. Ook ontwikkelaar LOM Antwerpen en exploitant LEM Antwerpen worden voor de rechter gedaagd.

De verzoekers vragen een strafrechtelijke veroordeling, het herstel van het terrein en de staking van het zonevreemd gebruik van het terrein zonder vergunning. De zaak komt voor de correctionele rechtbank in Antwerpen op 5 november.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • huib matthijssen

  zal niet gebeuren. Denk eens wat het economis zal doe voor de stad.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Gefrustreerde Groene Pira hangt het uit met haar gevolg uit Mortsel. Landingsbaan 10 m te ver? Dat die 2 omwonenden zich dan ook bekend maken in de buurt. Ken genoeg mensen in de buurt van Antwerp Airport. Niemand heeft daar een probleem. Integendeel. Liever een luchthaven dat er tenminste open ruimte is dan een veld vol sociale woningen zoals door die Burgerbeweging is voorgesteld.

 • Norbert Corten

  Die actiegroepen en beroepsklagers kunnen de pot op. Onze luchthaven moet een volwaardige regionaal alternatief blijven een havenstad waardig.

 • Erik bernard

  Gewoon belachelijk protest, de veiligheid van duizenden passagiers gaat toch voor op een stuk ongebruikte weide..

 • Steven Avonts

  Vroeger allemaal goedkoop huis kunnen kopen , en nu liggen zeiken dat er vliegtuigen landen en opstijgen achter je huis! Idioten.