15 jaar aan eigen bordspel gewerkt

KUNSTENAAR JORIS VAN DERBEKEN STELT 'PASSAPORTAS' VOOR

Bedenker Joris Van Derbeken en stewardess Pia Struyf met het spel, dat zich afspeelt in de luchtvaartsector in de jaren 50.
Foto Laenen Bedenker Joris Van Derbeken en stewardess Pia Struyf met het spel, dat zich afspeelt in de luchtvaartsector in de jaren 50.
Vijftien jaar, zo lang heeft Belgisch kunstenaar Joris Van Derbeken erover gedaan om zijn bordspel 'Passaportas' te ontwikkelen. Hij ontwikkelde het spel dan ook helemaal zelf, zonder grote spelletjesbedrijven. Het vintage gezelschapsspel speelt zich af in de luchtvaartsector van de jaren '50.

Passaportas is een bordspel dat je kan spelen met 2 tot 6 spelers vanaf een jaar of acht. Het gezelschapsspel brengt de spelers terug naar de jaren 50 en zet hen achter de stuurknuppel van een DC3-vliegtuig. De opdracht? Breng je passagiers veilig en zo snel mogelijk op hun exotische bestemming. Daarbij moet je wel rekening houden met de beschikbare plaatsen, de benzine en de douane, die je plagerige medespelers op jouw passagiers kunnen afsturen.


Uitvinder en kunstenaar Joris Van Derbeken werkte 15 jaar aan het spel. "Ik ben met het originele idee 15 jaar geleden al naar grote spelletjesbedrijven zoals MB en Hasbro gestapt. Ze vonden daar steeds het concept van mijn spel heel sterk, maar ze wilden dat koppelen aan een bekend merk zoals Harry Potter, Disney of Studio 100. Dat zag ik niet zitten, omdat ik vind dat het spel op zichzelf kan staan."


Het concept ging een paar jaar in de kast, maar toch begon Joris er opnieuw aan, nu vijf jaar geleden. Een van de troeven is dat de regels eenvoudig in elkaar zitten. "Vandaag zie je veel gezelschapsspelen waarvoor je eerst bijna een boek moet lezen, voor je kan beginnen. Dat vind ik zelf een grote afknapper", zegt Joris.

Eenvoudige spelregels

"Ik wilde een spel creëren met eenvoudige spelregels dat bovendien tot op het einde spannend blijft. We ontwikkelden ook een YouTube-filmpje van 3,5 minuten waarin de spelregels duidelijk worden. Ik wilde dat het ook vrouwen en meisjes aansprak en de reissector boeit iedereen, zo bleek uit onze tests. Na veel zoeken, testen, bijschaven en een tiental testversies ontstond zo Passaportas. Mijn dochter hielp me aan de naam dankzij een restaurantbezoek waar de menukaarten vermomd waren als paspoorten."


"Het spel slaat aan in de speelgoedwinkels, ze staan daar nu veel meer open voor onafhankelijke spelontwikkelaars. Daarnaast kan je het ook via internet veel beter promoten en verkopen."


Klankman Pascal Braeckman, peter van het spel, en acteur Herman 'Marcske' Verbruggen stelden het gezelschapsspel voor in het Museum Stampe & Vertongen aan de luchthaven van Deurne. Zij zijn alvast fan: "We hebben het samen zitten spelen. Niet één keer, maar 7 keer achter elkaar. Herman wist niet van ophouden omdat hij zes keer op rij verloor", zegt Pascal. "Het is echt een verslavend spel."